Get Adobe Flash player
Szörfi Diána, a kaskantyúi Ironman Nyomtatás E-mail
2010. október 19. kedd, 14:42

A mindössze ezer fős kisfaluban talán nem is tudják, milyen nagyszerű ember él közöttük. Fiatal kora ellenére példát állít kitartásban, sportszeretetben. Szörfi Diána sikert sikerre halmoz.

A nagyatádi nemzetközi versenyen kiváló eredménnyel teljesítette a szinte emberfeletti távot: 180 km kerékpározást, 3,6 km úszást és a 42 kilométer futást. Sporttörténetéről beszélgettem a fiatal hölggyel.

Mióta vagy ilyen szoros kapcsolatban a sporttal?
- Gyermek- és serdülőkoromban elég távol állt tőlem a sport, igazából 4-5 évvel ezelőtt kezdtem el aerobikozni, valamint kora reggelente eljártam kocogni. Három éve, 2007-ben viszont elhatároztam, hogy elindulok életem első futóversenyén, egy maratoni távon (42 km). Két és fél hónapos felkészülés után sikerült is teljesítenem a versenyt, 4 óra alatt.

Időközben megtetszett az úszás és az országúti kerékpározás is. Még abban az évben elindultam a budapesti félmaratonon, valamint maratonon is. A versenyek hangulata annyira magával ragadott, hogy ezután már alig vártam a következő futóversenyt.

Ki bíztatott a triatlonra?
- Mindig is kacérkodtam a gondolattal, hogy egyszer kipróbáljam magam a triatlonban is, de az úszáson még volt mit fejlődni. Majd megismerkedtem jelenlegi kedvesemmel, Boronkay Péterrel, aki már jó néhány éve triatlonozik, és igazából ő csábított el életem első duatlon valamint triatlon versenyére. Mivel az úszás sosem volt az erősségem, így duatlonnal kezdtem.

Itt egy rövidtávú verseny 10 km futásból, 40 km kerékpározásból, majd újabb 5 km futásból áll. A duatlon versenyek fantasztikus hangulata és változatossága tovább motivált arra, hogy megtanuljak végre rendesen úszni, így a tavalyi évtől kezdve Petivel már nemcsak kísérőként, hanem résztvevőként is megyek a különböző távú triatlon versenyekre.

Ha jól tudom, a párod paraolimpikon?
- Peti bal alkar hiánnyal született. Sportpályafutását paraúszóként kezdte, onnan tért át később a triatlonra. A tavalyi triatlon világbajnokságon Ausztráliában aranyérmet szerzett a kategóriájában, emellett háromszoros Európa bajnok. Mindkettőnknek sokat számít, hogy a másiknak is ugyanaz a hobbija, és hogy ez fontos szerepet tölt be az életében.

Eddigi eredményeid?
- A szezon elején a kecskeméti Vásárhelyi Félmaratonon korosztályomban 2. helyezést, a szekszárdi Borvidék Félmaratonon pedig 3. helyezést értem el.

Idén kipróbáltam magam terepen is, az óbudai terepduatlonon, ahol második nőként értem a célba. Majd következett életem első fél-ironman távú versenye (2 km úszás, 90 km kerékpár, 20 km futás), a bécsi Viennaman, ahol korosztályomban szintén a dobogó 2. fokára állhattam.

A nyár folyamán több sprint és olimpiai távú versenyen is elindultam, közben pedig elkezdtem készülni arra a versenyre, mely a legtöbb triatlonista számára az igazi kihívást jelenti. A nagyatádi Xtrememan hosszútávú triatlon versenyre, ahol a 3,8 km úszást 180 km kerékpározás követi, és egy 42 km-es maratoni futással zárul a "kőr".

Régi álmom volt a táv teljesítése, hajtott a kíváncsiság, hogy vajon képes vagyok-e végigcsinálni. Nagyon sok hasznos tanácsot kaptam a felkészülés során Cséplő Zoltántól, aki immár nyolcszoros vasembernek mondhatja magát.


Diánát a kedvese, a kecskeméti Boronkay Péter csábította triatlonra

Milyen volt a verseny?
- A 3,8 km-es úszás során a sűrű köd eléggé megnehezítette a tájékozódást a Gyékényesi-tóban, de azért kisebb-nagyobb eltévelygések után 1:22 perc alatt teljesítettem a távot. Majd bringára pattantam, ahol a 180 km alatt sikerült jó néhány női versenytársamat behoznom.

A tekerés után várt még rám a maratoni futás, ami hőség, és a levegő magas páratartalma tett még izgalmasabbá.  Futás közben megtudtam, hogy a 4. helyen állok, ami hihetetlen lendületet adott, így rákapcsoltam, és fölfutottam magam a 3. helyre.

Voltak ugyan holtpontok, de sikerült ezt a pozíciómat tartanom, így a hosszútávú országos triatlon bajnokságon 3. nőként értem célba, 11 óra 47 perccel.

Egy hónapja Magyarországon volt a Triatlon Világbajnokság. Indultál?
- Nagyatád után nem sok pihenő adódott, de mindenféleképpen részt szerettem volna venni a világ legnagyobb eseményén ebben a szakágban. Párom, Peti itt védte meg világbajnoki címét, és én sem hoztam rá szégyent, 63. helyen értem célba több ezer versenyző közül. Október 3-án pedig Piliscsabán  Xterra tepepduatlon versenyen abszolút női I. helyezést értem el, női rövidtávon.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés