Get Adobe Flash player
Milliárdos fejlesztések elé nézünk Nyomtatás E-mail
2016. február 29. hétfő, 18:07

Közel hat milliárd forintot fordít a kiskőrösi önkormányzat a város fejlesztésére a következő négy évben, ha minden jól megy. Vitathatatlanul fejlődő pályára állt Kiskőrös. Ez már az elmúlt években sem volt kérdés, a városközpont megújítása is erről árulkodik. Ahogyan az az előterjesztés is, ami a „középtávú tervezés” nevet kapta, és amit január második felében tárgyalt a kiskőrösi grémium. 

 

A napirendi pontot maga a polgármester ismertette. Domonyi László tájékoztatójában elmondta, hogy a kitűzött célok megnevezése azért is fontos, hogy a megvalósításukhoz szükséges pénzügyi feltételeket is megteremthesse a város. - A következő négy évünk, és az ahhoz kapcsolódó fejlesztéseink természetesen összekapcsolódnak az uniós ciklussal, melynek pályázataitól mi is sokat remélünk. A következő néhány év igen intenzív időszaka lesz az önkormányzatoknak és a vállalkozóknak is, mivel az uniós források jelentős része a következő négy évben lesz elköltve. Ahhoz azonban, hogy a céljainkat meg tudjuk valósítani, nekünk is meg kell vizsgálnunk, hogy mit remélhetünk a pályázatoktól, hogy mennyi saját erőnk van, és mennyi hitelt kell felvenni ezek kivitelezéséhez - vágott a dolgok közepébe a város első embere. Aki ezt követően ismertette, milyen fejlesztésekben gondolkodnak.

 

 

    FEDETT PIACTÉR

A lista ígéretes, ha csak a fejlesztések 80 százaléka valósul meg, akkor is nagyot lép előre az európai városok listáján Kiskőrös. Az egyik, talán mindenkit érintő, érdeklő fejlesztés a piachoz kapcsolódik. Mivel a konkrét pályázati feltételek még nem ismertek, nem tudni, hogy „csak” a felújításra és a piactér fedésére lesz-e keret, vagy egy konkrét piaccsarnok felhúzására, de a tervek között a top 3-ban van ez a régóta égető kérdés. - Szeretnénk télen-nyáron kulturált környezetben tudni a helyi termékeket árusító termelőinket és azokat is, akik vásárolni mennek hozzájuk - mondta a polgármester. Majd továbblépett az oktatási platformra.

 

ÚJ ÓVODA

A Thököly és a Mohácsi utcai óvodák kiváltása is napirendre került. Szeretne ugyanis a város egy olyan új óvodát, ami a kor és a szakma követelményeinek is megfelel. Ezek mellett az energetikai korszerűsítések mellé is kilenc számjegyű összeget írtak a táblázatban, legalább négyszáz millió forintot szeretnének ugyanis a város intézményeinek további ilyen jellegű fejlesztésére fordítani, de a közvilágításra is költenének 250 millió forintot, és a napelemes rendszerek további telepítése bekerült a munkatervbe.

 

 

FÜRDŐFEJLESZTÉS

 - Egészségrehabilitációs fejlesztésre is pályázni szeretnénk. Ugyan nem tervezünk nagy medencefejlesztést, de a fürdő egyéb, magunk előtt görgetett gondjait szeretnénk megoldani, és üzemeltetési szempontból is szeretnénk biztonságosabbá és gazdaságosabbá tenni - mondta Domonyi. Majd hozzátette, a fürdőfejlesztés is szerepel a „vágyak” között, de előzetes ismereteik szerint nem biztos, hogy nyílik olyan uniós forrás, melyből ez megvalósítható lesz.

 

IZSÁKI KERÉKPÁRÚT

A város első emberének beszámolójából kiderült, hogy a koncepcióban helyett kapott az Izsáki úti kerékpárút megvalósítása is, amit a Széles útig szeretnének megépíteni, és a Kiskőrös-Vadkert közötti kerékpárút felújítását is mielőbb megejtenék. A tervek sora egyébként mondhatni végtelen. A csapadékvíz elvezető rendszer teljes kiépítése, a régi részek felújítása, és a záportározó építése sincs elfelejtve. Ahogyan a belterületi utak felújítása, és a külterületiek rendbetétele, esetenkénti kövesítése se.

 

MŰFÜVES SPORTPÁLYA

 A sporttelep rekonstrukciójának időszerűsége is tagadhatatlan. Ott azonban, bíznak benne, hogy nem csak a felújítást tudják megoldani, hanem műfüves pályák kialakítására is lesz módja a városnak. A lista végére a laktanya is fel lett írva. Azt a város bérlőként már most is hasznosítja. Viszont az ipari parkká alakítása is felmerült. Emellett a városvezetők elképzelései között helyett kaptak a játszótérfejlesztések, illetve a hivatali szoftver- és eszközfejlesztések is. De tervben van az is, hogy a zarándokút hálózathoz kapcsolódik Kiskőrös.

 

- Sok egyéb, szintén fontos elképzelésünk fel sem került a listára, ami azért így látványos. Ennek a pénzügyi alapjait azonban meg kell teremtenünk, mert számszerűsítve 5 és félmilliárdnyi fejlesztésről beszélünk - mondta Domonyi László. A polgármester Horváth János képviselő kérdésére azt is elmondta, hogy reményeik szerint a TOP-os pályázatokból, melyeket napjainkban írnak ki, nagyjából 1,5 milliárdra számít a város. A többi pénzt különböző állami forrásokból szeretnék lehívni. - Nagyjából 20 százalék önrész kell általában ahhoz, hogy megvalósíthassuk az elképzeléseinket. Én bízom abban, hogy az állami források ennél magasabb támogatási intenzitásúak lesznek. Ugyanakkor fontos hangsúlyoznunk, hogy a tervünket nagyon igyekeztünk a realitás talaján tartani, úgy összeállítani, hogy ahhoz a pénzügyi környezet is megteremthető legyen, és ne okozzon gondot, instabilitást a városnak. 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés