A legjobb Cserszegi és Irsai borok Nyomtatás E-mail
2012. augusztus 01. szerda, 06:28

41 bor és 21 pálinka kóstolásával zajlott a Soltvadkerten megrendezett Cserszegi Fűszeres és Irsai Olivér Országos Borverseny, melyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Soltvadkerti Hegyközség, Soltvadkert Város Önkormányzata, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa, és a Duna Borrégió Borút Egyesülete szervezett. 

Soltvadkert már negyedik alkalommal adott helyet július 6-án a borászok között is rangos eseménynek. Frittmann János, a rendezvény egyik házigazdája és kezdeményezője elmondta, a borverseny nem titkolt célja, felmérni a Magyarország emblematikus fajtájává vált Cserszegi és Irsai borok minőségének alakulását, a 2011-es, valamint az előző évjáratok borászati eredményeit. A házigazda borászatok közül aranyérmükért a Lantos Borászat kapta az önkormányzat által felajánlott kupát, a Font Pincészet két ezüstérmet szerzett, csakúgy, mint Schiszler Péter, a Galántai Családi Pincészet és Sárosdi Sándor.

A Frittmann Testvérek Kft. egy aranyat és egy ezüstöt kapott, míg a család új generációját képviselő Frittmann Tamás szintén egy arannyal remekelt. Tabdiból a Sinkovicz és Kiss Borászat vett részt a versenyen, nedűik két ezüstöt és egy bronzot értek el. Akasztóról a Bognár-Vin Kft. nevezte borait, ők egy aranyat és egy ezüstöt érdemeltek ki. Izsákról a Birkás pincészet hozta el borát a mustrára, ők bronzzal gazdagodtak. Kiskőröst négy borászat képviselte. A Szentpéteri Borpince a Cserszegi Fűszeres félédes borával és a Cserszegi Fűszeres borával ezüst érmet kapott, csakúgy mint a Szentpéteri Attila által készített Irsai Olivér szőlőpálinka. Az István Borház mindkét borával bronzot ért el. Dr. Kuti László Mediterrán Pincészetének Cserszegijét szintén ezüsttel jutalmazták. A KTKT Kertészeti Szakközépiskola borász tanoncai pedig borukkal és pálinkájukkal is bronzérmet értek el. A pálinkák között a térség országgyűlési képviselője, Font Sándor Irsai Olivér szőlőpálinkája kapta a legtöbb pontot. Schiszler Péterék két ezüstöt kaptak, Szekeres Sándor szőlőpálinkája bronzot, csakúgy, mint Májer Ferenc nedűje. A Hunnium Kft. is ezüstöt érdemelt, a Font Pincészettel és a Frittmann Testvérek Kft-vel együtt. Az idei évben a vidéki borászatok vitték el a pálmát. A Legjobb Irsai Olivér Bor címet a mátrai Hadobás Pince – Bacchus Kft. nyerte el.

A két nagyaranyat pedig a Sümegi és Fiai Szőlőbirtok és Pincészet töppedt szőlőből szüretelt Hajós- Bajai Cserszegi Fűszerese kapta, valamint a Bezerics Borház Orosztony- Pogányvári Cserszegi Fűszerese aratott hasonló kiemelkedő sikert. A rendezvény másnapján, a Vadkerti Borfesztiválon több százan kóstolhatták meg a hazaiak borait

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés