A nőgyógyász válaszol Nyomtatás E-mail
2012. július 17. kedd, 06:39

Kedves Olvasóink! A Kőrösi Hírek közvetítésével kérdéseket tehetnek fel, akár jeligésen is dr. Pétervári László szülész-nőgyógyász szakorvosnak, aki lapunk hasábjain válaszol olvasóinknak. 

G. Ildikó (18 éves) kérdezi: 

Eddig még nem szedtem fogamzásgátló tablettát. Milyen kizáró okai lehetnek?

A fogamzásgátló szedésének relatív és abszolút ellenjavallatai: 

Bár az orvostudomány mai állása szerint egészséges nő használhat hormonális fogamzásgátló tablettát,  vannak olyan kockázati tényezők is, amelyeket figyelembe kell venni, mielőtt a legoptimálisabb módszert kiválasztanánk. Ezeket a tényezőket pedig mindenképpen ismernie kell a nőgyógyásznak - ez indokolja elsősorban a választás előtti tanácsadást és kivizsgálást. Léteznek olyan állapotok, betegségek - abszolút kontraindikációk - amelyek kizárják a hormonális fogamzásgátlók használatát. Ilyenek például az előzmények közt szereplő tisztázatlan vérzéses rendellenesség, trombózis, visszérgyulladás, magas vérnyomás, akut vagy krónikus májbetegség, súlyos vesebetegség, egyes szemészeti betegségek. A relatív kontraindikációk azok az állapotok, amelyeket mérlegelnie kell a szakorvosnak, mielőtt megfelelő megoldást javasol. Ide tartozik többek közt a cukorbetegség, a mióma, a terhesség alatt súlyosbodó betegségek - például sclerosis multiplex, epilepszia - migrén, tervezhető műtétek előtti és közvetlenül azutáni állapot. 

Hasonló mérlegelésnek kell megelőznie a 35 év feletti dohányzó nők és a 2 éve még nem menstruáló lányok esetében is a fogamzásgátló módszer kiválasztását. Írjanak, kérdezzenek. 

Kőrösi Hírek Szerkesztősége Kiskőrös, Dózsa György út 26.

E-mailban:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Jelige: A nőgyógyász válaszol.

Dr. Pétervári László

szülész-nőgyógyász elérhetősége:

06-30/9431-933,

rendel szerdánként 18.30-20.00 a Hárs patika feletti rendelőben

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés