Kemencés háztűznézőben Rózsáéknál Nyomtatás E-mail
2012. július 05. csütörtök, 06:56

Rózsa Tibi igazi „gasztronómiai szerencsefia”. Sorra küldi be az újságokba és rádiókba a receptjeit és van úgy, hogy nyer is ezt-azt. Talán nem véletlenül, hiszen „barátnője” mindenben a segítségére van. Búbos Blanka, ugyan testes egy kicsit, de annál tüzesebb. Még mielőtt valaki rosszra gondolna, nem árt leszögezni, hogy Tibi felesége, Erika, valamint lányai, Réka és Fanni sem ellenzik a kapcsolatot, sőt! Blanka ugyanis a család kemencéje, amelyben szuperízletes étkek készülnek mindenki megelégedésére.

- Szenvedélyünk a főzés, főleg, amióta kemencénk is van - meséli Tibi. Nincs finomabb a kemencében sült, agyagedényben készült fogásoknál. Az évek során kitapasztaltuk, melyik étel hogyan lesz a legtökéletesebb, milyen fűszerek domborítják ki leginkább a jellegzetességét. A kemence lelkét is átveszi a benne készült étel, így lesz igazán különleges zamata. Nem csak húsokat, hanem süteményeket is szívesen és sikerrel sütünk benne. És amíg felfűtjük a kemencét, közösen készítjük el az alapanyagokat - ilyenkor együtt van a család, vagy a baráti kör. Az egyik receptújság felhívást tett közzé, hogy keresik azokat, akik szeretnek főzni, és jó vendéglátónak tartják magukat. Jelentkeztünk és ellátogattak hozzánk. Trikolor tekercs sonkamártással, tárkonyos vadkacsa-ragu leves, sült csülök és pulykamell hagymaágyon, köményes rozmaringos újkrumpli, túrós golyót és friss házi csalamádét készült a címlapfotózásra.

És a nyeremények?

- Szenvedélyes receptgyűjtők vagyunk, amit szívesen osztjuk meg másokkal is. A műhelyben állandóan szól a rádió, elhangzott benne a felhívás, hogy recepteket várnak. Én telefont ragadtam és már mondtam is. Az aszaltszilvás-vörösboros töltött husi befutó lett - ami ugyan Erika receptje, de én voltam telefonközelben. Máskor alapanyagokat kellett mondani, és várták rá a hallgatók receptjeit, hogy mit tudnának belőle készíteni. Épp előtte beszéltük meg, hogy mit főzünk másnap, kezemben volt a bevásárló lista, már nyúltam is a telefonért. A szerencse nekem kedvezett. Nyertünk már vásárlási utalványt, konyhai kisgépet, újság-előfizetést, koncertjegyet, wellness hétvégét… sőt egy nyaralásunk alkalmával a fődíjas „viagra” vacsorát is mi fogyaszthattuk el, ami kakastöke-pörkölt volt.

Rendszeresen jártok a kemencések találkozójára is.

- Egy internetes kemencés-baráti kör tagjai vagyunk, már évek óta. A www.kemencebence.hu csapata igazi összetartó közösség, minden nyár elején találkozunk. Idén stílszerűen a börzsönyi Kemencén töltöttünk el pár kellemes napot. Kőrösről ott volt még Fábián Zsolti is a feleségével Andival és családjukkal. A szülőket is hozták. Fergeteges szabadtűzön sütő-főző bulit csaptunk. Jövőre mi vállaltuk a szervezést - úgyhogy Kiskőrösre jönnek a kemencés barátok.

Előétel: Trikolor tekercs sonkamártással

1 dl langyos tejben, amit előtte picit megcukrozok 2,5 deka élesztőt teszek, így futtatom fel. Majd ezt keverem-kavarom kb 2 deciliter szintén langyos tejjel 1 evőkanál cukorral, fél kiló lisztel és kb 13 deka Graham liszttel. Adok hozzá két tojást, egy kiskanál sót és hólyagosra dagasztom. Egy órát pihentetem a kemence tetején, majd finoman átgyúrom. Eközben a kukták 25-30 deka sonkát 4 darab főtt tojást, egy csokor snidlinget, és 15 dkg aszalt paradicsomot apró kockákra vágják. A sonka sósságától függően csipetnyi sóval, borssal ezeket a hozzávalókat elvegyítem egymással. Lisztezett deszkán a tésztát kinyújtom kb. másfél centi vastagságra, ezt megkenem olvasztott vajjal és a sonkás keveréket egyenletesen ráterítem. Felcsavarás után pedig kétujjnyi vastag szeletekre vágom, melyeket egy tortaformába vágott felével felfelé helyezek, a tetejüket olvasztott vajjal megkenem. Mehet a kemencébe kb. 30-40 perc alatt kész.

Sonka mártás. Nálunk mindig van a fagyasztóban sonka főzőlé. Vétek kiönteni, jobb, mint a füstölt húskocka! Lisztet pirítok kb. egy púpozott evőkanálnyit, zsemleszínűre. Lehúzva a tűzről állandóan kavargatva 2 deci sonkalével felöntöm. Majd a sülthúsról - amit a másik receptben fogok megemlíteni - lopok egy kis szaftocskát kb. 2 decit. Nem baj, ha kerül bele sült hagyma is. Ezt is hozzáöntöm a sonkás léhez és újraforralom. Mikor szépen besűrűsödött öntök hozzá 1 deci jó zsíros tejszínt. Sóval, borssal beállítom a pikantériáját.

Sült csülök hagymaágyon mellé sült pulyka mell gyengegyomrúaknak.

A tepsi alját megterítem felszeletelt hagymával és tisztított fokhagyma gerezdekkel. A csülköt a hentesnél szoktam szeletekre felfűrészeltetni. Ezt megmosom és pácolom egy éjszakát. Mustár, őrölt kömény, őrölt bors, őrölt paprika, kevés majoranna, kakukkfű, fokhagyma pép kerül a pácba. A hússzeleteket rézsutosan egymás mellé helyezem, pici takarásban legyenek egymással, és még sózom őket. A család hölgy tagjainak kedvéért pár szelet pulykamell is kerül ugyanilyen fűszerezéssel a csülökszeletek mellé. Kb. két deci sört öntök alá és lefóliázom. Így teszem a nagyon meleg kemencébe. Ilyenkor az ajtóban a hőmérő akár 300 fokot is mutathat! A hatalmas hősokktól az igen nagy mennyiségű hús is gyorsan elkészül. Másfél óra múlva kiveszem, és ekkor lopok a sülthús szaftocskából, amit a sonkamártásnál már említettem. Fólia nélkül teszem vissza, míg meg nem pirosodik a bőr, ez kb. 30-40 perc. Ekkor vélhetőleg kész.

Köretnek hozzá: Köményes rozmaringos újkrumpli

Az újkrumplit folyó víz alatt megsikálom és lecsöpögtetem, majd félbevágom. Egy tálba durvára őrölt köményt teszek, durva sót és finomra vágott rozmaringot, ezt olíva olajjal elkeverem. Ebben forgatom meg a krumplikat és kerülnek utána a tepsibe, majd a kemencébe. Gyorsan kész van, kb. fél óra.

Salátának pedig friss csalamádét készítünk. A káposztát, uborkát és édes hagymát legyalulunk. Szép magyar fehérhúsú paprikát szeletelünk hozzá és átkeverjük az egészet. Ecetet, cukrot, sót és őrölt köménymagot teszünk hozzá, hűtőben tároljuk, időnként párszor még átkeverjük. Jó elkészíteni 1-2 nappal előre, hogy összeérjen. Ezt szintén a párom készíti legjobban, ő a nagymamájától tanulta,ősi családi recept.

Egyszerű a Túrós golyó is

Legyen otthon hozzá 12 dkg vaj, 20 dkg liszt, 3 evőkanál kakaó, 15 dkg cukor, 2 tojás és fél csomag sütőpor.

A fentiekből tésztát gyúrok és golyókat formálok, olvasztott vajjal kikent tepsibe hézagosan elrendezem. Az öntet hozzávalóit szintén elvegyítjük egymással, ezt a kulimászt a golyókra öntjük, és zsupsz a kemencébe. Ehhez nem kell magas hőfok! Ha sütőbe tenném, 180 fokra állítanám. Mikor a golyók teljesen átsültek - amit a tésztáknál szokásos tűpróbával ellenőrizhetünk - lehet tálalni. 

Boda Zsuzsa
 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés