Erdélyi borászatokat látogattak Nyomtatás E-mail
2012. június 22. péntek, 06:37

Az akasztói hegyközség rendszeresen szervez szakmai utakat más hazai borvidékekre. Legutóbb az országhatáron kívülre indultak, az Arad melletti Ménesi Borvidéken töltöttek el néhány napot. Kirándulásukat a Csongrádi Borvidéken a Gulyás családi pincészetnél kezdték. Késő délután érkeztek meg Ópálosra, ahol a Balla szőlőbirtok és pincészet vendégei voltak. Mint azt Gubán Gyula hegybíró elmondta, azért is volt számukra különösen érdekes a pincészet modern technológiája, mert minden korszerű eszköz az akasztói All Inox üzeméből került ki.

Az itt készült borok a villányi borvidékhez hasonló klímán, rendkívül vékony termőtalajon és sziklás altalajon természetesen más karaktert képviselnek, mint a mi boraink. Sokszor 24 mustfokot meghaladó érettségben tudnak szüretelni. Mindezek következtében az olyan érzékeny fajtákat, mint a Kadarka jó hatékonysággal tudják termeszteni. Számunkra különleges vörös bor fajtát is kóstolhattunk, mint a Fekete leányka, ami a Sziklabor Prémium válogatás tagjaként kerül forgalomba - mondta a hegybíró.

A második napon az Elitwine Pincészetnél tettek látogatást az akasztói hegyközség tagjai, ahol közelebbről is láthatták a korszerű technológiával kialakított különböző korú ültetvényeket. Gubán Gyula rendkívül hasznosnak ítéli a kétnapos szakmai utat, mint mondja, remélhetőleg az információkból sokat tudnak majd kamatoztatni a helyi borászok és a gazdák.

-bzs-

 
 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés