Repült a sodrófa, utána a csizma Nyomtatás E-mail
2012. június 21. csütörtök, 07:16

Tóparti Majálissal köszöntötte a szezonkezdetet a Császártöltési Sporthorgász Egyesület és a helyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület május 19-én. 

A már három éve hagyományos családi rendezvényen bőven akadt program, a kicsik és a nagyok sem unatkoztak. A gyermekek többek között zsákban-futásban, kötélhúzásban, horgászversenyben és almaevő versenyben is megmutathatták ki a legügyesebb köztük, a nők sodrófahajításban, a férfiak tűzoltó csizmadobálásban, sörivásban, tömlőhúzásban, közösen pedig családi versenyben mérhették össze erejüket. 

Ebédre kétféle menüből is választhattak, ízletes bográcsos babgulyás, valamint halászlé csillapította az éhségüket. A rendezvényen frissítőkből sem volt hiány, egész nap működött a sörsátor, és a triciklis fagylaltos sem panaszkodott a forgalomra. A horgászok és a tűzoltók között már régóta tart a jóbaráti kapcsolat, évente két közös rendezvényt tartanak, amelyek bevételét a tűzoltóság eszközfejlesztésére, üzemanyagra fordítják. Cserébe a tűzoltók ahol tudnak, segítenek. Mint azt Lázár László, a horgászegyesület elnöke elmondta, öt horgásztavukban nincs hiány halban, ezért messziről is elzarándokolnak hozzájuk a pecások. Nemrégiben egy 38 kilós busát, két hete pedig egy 13,2 kilós pontyot rántottak ki a vízből, de több 5-6 kilós halat is elvittek mostanában tőlük a napijegyes horgászok. A jó fogás érdekében évente több alkalommal telepítenek halat, tavaly még zárás előtt öt mázsa pontyot és tíz mázsa kárászt, az év folyamán összesen 25 mázsa halat engedtek a vízbe. Idén pedig már május elején 350 kilogramm fogható méretű ponty került a vizeikbe. A tavakban jól érzik magukat a betelepített süllők, harcsák, kárászok és dévérek, ezért leívnak és így biztosítják a szaporulatot. Ebben az évben a horgászok eddig még csak két mázsa pontyot és három mázsa kárászt rántottak szárazra, úgyhogy a java még a vízben van, lehet startolni rájuk. Évente több alkalommal is szerveznek horgászversenyt, és fotópályázatot is hirdetnek, melyen előírás, hogy nem csak a dicsőséges fogást, de a természet szépségét is meg kell örökíteniük a pályázóknak.

Emellett a helyi juhászattal is jó a kapcsolat, akik a horgásztavak környékén legeltetik az állataikat és évente kétszer kaszálnak, így mindig szépen rendezett a terület. A juhászok a legeltetésért cserébe öt mázsa kukoricát is felajánlanak haleleségnek. A horgászok azonban bőségesen etetik a halállományt, így inkább birkában kérik ki a jussukat, amiből egy közös pörkölt vacsorán vendégelik meg azokat, akik kiveszik a részüket az egyesület fejlődését szolgáló társadalmi munkákból.

Boda Zsuzsa

 
 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés