Világbajnok tésztahíd Nyomtatás E-mail
2012. június 21. csütörtök, 06:57

Az izsáki Juhászné tésztáját mindenütt ismerik. Az évek óta roppant gondossággal készített termék nemrégiben világelsőnek bizonyult egy kanadai versenyen. Most azonban az érdem csak részben az izsáki vállakozásé.

Sándor Péter nyíregyházi repülőmérnök lett világbajnok tésztahídépítésben, melyhez az alapanyagot Izsákról, a fent nevezett vállalkozástól kapta.

A Juhász család szponzorálta ugyanis a főiskolás fiú versenyzését. Az izsáki Tésztamajálison Ica néni és Sanyi bácsi örömmel ölelték át „nevelt fiukat”, akire nagyon büszkék.

Péter sikerét komoly kutatások, kísérletek, anyagismereti, szakítószilárdsági számítások előzték meg. A tészta-hídépítés hatalmas koncentrációt és tökéletes precizitást igényelt: ha egy spagetti szál elpattan, oda az egész szerkezet egyensúlya. A Péter által is preferált félköríves szerkezet bizonyult a legerősebbnek. Az 1 méter fesztávolságú, 60 centi magas tésztahíd, mely szigorúan 1 kg lehetett, 384 kg terhelést bírt el. Ezzel Péter elnyerte a 2012. év világbajnoki címét és az azzal járó 1500 dollárt. Eredményével messze kiemelkedett a mezőnyből, mivel a második helyezett makett híd már 129 kg terhelésnél összeroppant.

 
 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés