Erőt a mindennapokhoz! Nyomtatás E-mail
2012. június 08. péntek, 06:46

Az építési területünkön szükség volt néhány, markos „legény” segítségére. Látványosan izmos, fiatal kalocsai ismerősömet is meghívtam. 

A testépítés során kiformált hatalmas tömegű bicepcei Herkules erejét sugallták. Tévedtem. Ezek az izmok nem munkára készültek, inkább a férfierő kirakat-látványai. Barátunk a munkában gyorsan kidőlt, energiaitalt bontott, majd kezdte sorolni a konfliktusait, s hogy milyen stratégiát munkált ki az ellene vétőkre. A beszélgetés végére világossá vált, Superbody emberünk erőtlen, s gyenge személyiség. 

A minap ellátogattam Bácsalmásra egy régi barátomhoz, mivel hírét vettem, hogy a harmincnéhány éves felesége súlyos beteg. A harminc kilóra lesoványodott asszony –meglepetésemre - finom csirkepörkölttel várt. A késői ebéd után, a beszélgetésünk emlékezetes pillanatai következtek. Beszámolt a legfrissebb leleteiről, s hogy a 17 év óta tartó dialízise mellékhatásaként milyen gyulladások támadták meg a létfontosságú szerveit, s hogy nyílt tekintettel áll szemközt a saját helyzetével. Hála sugárzott a lényéből azért a sok áldásért, amit eddig Istentől kapott. „Csak azt szeretném, ha a két kiskorú lányom nem látná a végső napjaim vergődéseit…” –mondta. Ez a csont-sovány asszony lenyűgözött azzal, amilyen erőt sugárzott. Nem is próbáltam vigasztaló, erősítő szavakat keresni, mert úgy tapasztaltam, kettőnk közül ő az erősebb.

A közel múltban valaki feltette a következő kérdést az internetre: „Ön honnan nyer erőt a mindennapokhoz?” Optimális optimizmust reggelizek, aztán egész nap abból élek. De van, hogy nem elég. Olyankor éhezek! – válaszolta valaki. Az akaraterőmből! – mondta a másik. A jógából, mert önbizalmam az nincsen… - így a következő. Semmiből! Valahogy mindig túl kell élni” - mondja egy ifjú hölgy. Huszonegy megkérdezett közül egy ember válaszolta: Nekem Isten ad erőt a mindennapokhoz!

A Szentírásban (Csel. 1. rész) Lukács doktor, az Apostolok Cselekedeteiről írott könyv szerzője beszámol; a pünkösd ünnepe előtt tíz nappal Jézus összehívta az apostolokat (tanítványait), s beszélt a rájuk váró keresztényi szolgálat lényegéről. „…erőt kaptok, amikor eljön hozzátok a Szentlélek, és tanúim lesztek…” Vagyis a kipróbáltság és a hiteles történelmi értékekkel együtt megjelenik az egyházban a fiatalos dinamizmus (dünamisz), a formák helyett a mozgás, az elvek mellett a cselekvés. L. J. Suenes bíboros Új Pünkösd című könyvében beszél arról „Minden jel arra mutat, hogy az Egyház, történelmének egyik jelentős fordulópontján állunk…(5. old.),

Belső csönddel kell arra figyelnünk, mit mond a Lélek az Egyháznak. (Jel. 2:29)”

VI. Pál pápa imájában azt kérte: Adj új pünkösdöd Istenünk ! „A mai Egyháznak első sorban erre a pünkösdi csodára van szüksége, arra a szélre, arra a tűzre, arra, a hatalmas lelki erőre, amely nem más, mint a Szentlélek.” (4. old.)

Minden kedves olvasónknak kívánok új erőt a mindennapokban, s áldott pünkösdöd, Izaiás próféta reményt adó szavaival: Nézzétek: én valami újat viszek végbe, már éppen készülőben van; nem látjátok? Valóban, utat csinálok a pusztában, és ösvényt a járatlan földön. (És. 43:19)

Városi Ferenc

Magyar Pünkösdi Egyház lelkipásztora

 

 
 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés