Nyilvánosan szoptatni bűn? Nyomtatás E-mail
2011. november 03. csütörtök, 07:26

A szoptatás fontosságára hívták fel a figyelmet azok az édesanyák, akik nemrégiben nyilvánosan szoptatták gyermeküket egy étteremben.

A Szoptass szabadon!- kampány lényege, hogy egy helyen, egy időben minél több anya szoptasson egyszerre világszerte. A szervezők támogatni és bátorítani akarják azokat a szoptató mamákat, akik szívesen gondoskodnának ily módon kisbabájukról útközben, de félnek attól, hogy kiküldik őket egy kávézóból vagy tartanak a rosszalló tekintetektől.

Két táborra oszlanak az emberek a nyilvános szoptatás kérdésében. Az egyik oldal szerint "undorító" ilyesmit nyilvánosan csinálni akkor, amikor más kávézni, enni, fagyizni ül be valahová, a másik oldal pedig támogatja. Szerintük ez a világ legtermészetesebb dolga és bátor az a nő, aki megteszi. Éppen ezért az édesanyák is bizonytalanok: tegyék vagy sem?

- Ha nyilvános helyen kell megetetnem a kisfiamat, félrevonulok egy csendesebb sarokba, ahol nem vagyok szem előtt. Vagy elsétálok az autómig – mondja egy kiskőrösi kismama. Őt nem zavarná, ha valaki egy cukrászda teraszán úgy döntene, megszoptatja a gyermekét, de úgy gondolja: az anyukáknak is figyelembe kell venni a többi vendég jelenlétét. 

- Sok áruházban már szoptatóhelyiséggel várják a kisgyermekes anyákat. Itt nemcsak arra van lehetőség, hogy kényelmesen, ülve kapjon enni az anyatejes gyerek, de arra is, hogy szükség esetén kulturált körülmények között cseréljen az anya pelenkát.

Ám ha nincs a közelben ilyen helyiség, mit tegyünk? Bújjon el az anyuka egy koszos, kórokozókkal teli WC-be? Vagy meg se próbáljon kimozdulni otthonról, míg a gyereke nem eszik mást? Szerintem a kisgyermek megszoptatása a világ legtermészetesebb dolga és az egyik legszebb emberi kapcsolat megnyilvánulása. Semmi köze a szexualitáshoz. Ha ez éppen nem a négy fal között történik, és diszkréten oldja meg az anyuka, semmi gond vele. Akit ez zavar, véleményem szerint álszent - véli egy másik hozzászóló.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés