Get Adobe Flash player
A halál tornácán: hogyan kerülhetjük el? Nyomtatás E-mail
2011. október 28. péntek, 06:29

Szívinfarktus, agyvérzés, stroke, tüdőembólia – mind-mind rettegett kór, ami életveszéllyel fenyeget. Hazánkban minden fél órában meghal egy ember az említett betegségekben. Városunkban az elmúlt évben többször is futótűzként terjed a hír, hogy fiatal, életerős emberek, családanyák kerültek a halál közelébe keringési katasztrófák miatt. Péli Andin sajnos már nem tudtak segíteni.  

Keringési betegségek

Mit tehetünk, hogy ne legyen ennyi áldozat?

Dr. Martinkó István háziorvost kérdeztük.

- A statisztikák szerint minden negyedik ember szívrohamban vagy agyi infarktusban (stroke) hal meg – kezdi Martinkó doktor. - A számok ijesztőek, mégis a legtöbben azt hiszik, ez velük nem történhet meg. Pedig, ha a rizikófaktorokat tekintjük, a legtöbben fennakadunk a rostán.

A dohányzás, a magas vérnyomás, a zsíros étrend, a vérzsír-eltérések (alacsony "jótékony" HDL-koleszterin, magas "ártó" LDL-koleszterin szintek a vérben), cukorbetegség, nőknél ösztrogénhiány (változókor, petefészkek eltávolítása), stresszes életvitel, elhízás, és mozgásszegény életmód. Mindezek mellett a genetikai hajlam is nyom a latba, de ez a legritkább esetben domináns. A probléma az, hogy sokan nem veszi komolyan az előjeleket. 

Ne várjunk tétlenül

- Ma már nem különösebb anyagi teher egy vérnyomásmérő vagy egy vércukorszint mérő beszerzése. A háziorvosok, a Mentő Alapítvány, a Vöröskereszt, és számos civil szervezet rendez ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokat. A résztvevők aránya ugyan egyre nő, de még mindig nem kielégítő. Ha pedig a tünetek egyike is jelentkezik, ne várjunk tétlenül. Nagyon fontos, hogy hirtelen fellépő, akár a mellkas bal oldalán, akár a szegycsont mögött, vagy gyomortájékon jelentkező szorító, és/vagy nyomó, legalább 10 percig tartó fájdalom, verejtékezés, nehézlégzés, esetleg halálfélelem jelentkezésekor haladéktalanul hívjunk orvost, mentőt. Csak EKG-vizsgálat döntheti el, hogy szükség van-e azonnali beavatkozásra. Hiszen az elzáródott érben a keringés már nem állítható vissza, ha az általa ellátott szívizom végérvényesen elhalt.

Éva túlélte

Dr. Font Éva ügyvédnőt a nyáron szállította a halasi kórházba a mentő, miután munkahelyén rosszul lett. Pirtó határában megállt a szíve. A mentősök újraélesztették, azonban az eszméletét nem nyerte vissza. Hátsófali infarktusa volt. Átszállították a szegedi klinikára, ahol egy új eljárással - nevezetesen hűtéssel - megpróbálták az oxigénhiányos állapot miatti agykárosodás veszélyét minimalizálni. Amikor négy nap után felébredt, semmire nem emlékezett. Orvosa, szerint: Isten szereti őt, hogy életben maradt. Azóta többször katéterezték, szanatóriumban segítették a felépülését. Úszik, tai chire jár és pozitívan áll a megtörténtekhez. Az okra, ami az infarktust előidézte, nem tudtak neki megnyugtató választ adni. Az biztos, a mozgás és a stresszkerülő életmód segíthet a megelőzésben.     

Minden perc számít

A szívbetegségek és a daganatos betegségek mellett a harmadik leggyakoribb halálok az agyi érkatasztrófa, vagyis az agyvérzés, agyi érelzáródás, a stroke. Régen szélütésnek, gutaütésnek nevezték. A túlélés többnyire azon múlik, milyen korán ismerik fel, és kezdik meg a kezelést. 

- A legtöbb strokenak is van előjele – mondja Martinkó doktor. - Fülzúgás, váratlan szédülés, hirtelen keletkezett látási zavar, szokatlanul erős nem szűnő fejfájás, térlátás kiesés. És ha mindehhez hozzájárul egy agyértágulat, akkor az időzített bomba! Ezért fontos, hogy mindenkiben meglegyen az egészséges önvizsgálat készsége. Magyarul: oda kell figyelni magunkra, ki kell iktatni vagy legalábbis minimalizálni a rizikófaktorokat, és komolyan kell venni az orvos javaslatait.

- Hasonló a rizikófaktorok listája, mint a szívinfarktusnál. Növeli az esélyt, ha volt már a betegnek korábbi átmeneti keringési zavara (TIA). A stresszes életmód is hozzájárulhat a betegség kialakulásához. Ha a szülők, testvérek között előfordult már stroke, illetve volt már TIA-ja betegenek, szintén a veszélyeztetettek közé tartozik.

Erika megmenekült 

Rózsa Tibor felesége, Váradi Erika negyvenes évei ellenére már másodszor élte túl a rettegett kórt. 15 évvel ezelőtt már volt egy agyér tágulata, ami megpattant az agyban. Néhány hete újra nagy riadalmat okozott a betegség, a napokban tért haza a szegedi klinikáról. 

- Két héttel ezelőtt egy váratlan pillanatban úgy éreztem, szétrobban a fejem. A fájdalomtól alig tudtam a környezetemre figyelni, ám nem vesztettem el az eszméletem. A vérnyomásom, ami mindig rendben volt, most az egekbe szökött. – emlékszik vissza a történtekre Erika. 

- Azonnal orvost hívtak, aki a halasi kórházba utalta a beteget. Az elvégzett CT vizsgálat azonban nem mutatott ki rendellenességet, így haza akarták küldeni. Tibor, a férj erélyes fellépésének köszönhetően azonban újabb vizsgálatokat végeztek. Erika úgy érzi, ennek köszönheti az életét.

- A festéses CT vizsgálat mutatta ki, hogy újabb strokom van. Rohammentő szállított Szegedre, ahol megműtöttek. Az orvosok azt mondták, az volt a szerencsém, hogy erős és edzett a szervezetem. No, és annak, hogy Tibor mellettem állt.

 

In memoriam Péli Andrea

Csak akkor döbbenünk rá az igazságok örökérvényűségére, ha olyan valakit veszítünk el, akit nagyon szeretünk. Péli Andrea, a KTKT óvodáinak gazdasági munkatársa annyira hirtelen ment el, hogy senkitől sem tudott elköszönni. Talán nem is akart volna, hiszen rövid életének minden percében arra törekedett, hogy mosolyt varázsoljon az arcokra, vidámságot, örömöt a szívekbe. Andi október 8-án, 42 éves korában, hirtelen hagyott itt bennünket. 

Kevés az olyan ember, aki nem csak megkérdezi, hogy érzed magad, hanem a válaszra is figyel. És Andi mindig figyelmes volt. Észrevette, ha gondfelhő ült az arcomon és nem engedett tovább, amíg megoldást nem kínált a problémára. Azt hiszem, nem voltam egyedül ezzel. Mindenkihez volt egy kedves szava, senkit nem bántott meg soha, és nyugodtan mondhatom, hogy haragosa sem volt a városban. Amerre csak ment, a szeretet, a béke, a nyugalom csillámporát szórta maga körül. De nem csak az emberek lelkét próbálta megmenteni, állatvédőként kivetett, kóbor jószágokat fogadott be. Lelkes szervezője volt a Megóvlak Állatbarát Alapítvány családi vasárnapjának, amit azonban már nélküle bonyolítottak le.

Sokan álltunk döbbenten a végső búcsúztatásánál és jó pár évnek el kell még eltelnie ahhoz, hogy felfogjuk, Andi kedves, mosolygós arcát nem láthatjuk többé. Talán nem véletlen, hogy egy közösségi oldalon ezt a mondatot választotta mottójául: A szeretet olyan, mint egy magányos hegyi kunyhó - csak az van benne, amit magaddal viszel… Andi kunyhója pedig gazdagon volt berendezve...

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés