Kecskés Robi, a legjobb angol sörcsapos Nyomtatás E-mail
2011. október 27. csütörtök, 06:33

Aki mindent tud a sörről

Kecskés Róbert két éve hagyta el Kiskőröst, abban a reményben, hogy külföldön könnyebb megélhetést talál. Szakmájában hamar felfedezték: az Egyesült Királyságban megnyerte a Pilsner Urquell bármixer versenyét, Prágában pedig a bartender világverseny negyedik helyezettje lett.

A Nyugat-Magyarországi Egyetemen tanultam turizmus-vendéglátás szakon. 

Diplomázás után a budapesti Hilton szállodától kaptam állásajánlatot, de végül London mellett döntöttem – kezd mesélni Robi. - Az Anthologist bár nagyon felkapott, trendi hely London belvárosában, ahol a törzsvendég-kör a környéken dolgozó üzletemberekből áll. Jelenleg supervisor vagyok, az új bartendereket tanítom be és az én felelősségem, hogy minden rendben menjen a szórakozóhelyen. A javaslatomra berendeztünk egy külön ”mixologist” asztalt, ahol személyesebb a kapcsolat a vendégekkel. Itt több idő van beszélgetni, foglalkozni a vendégekkel, megtudni mit szeretnek, és így könnyebben lehet olyan koktélt keverni, ami az ízlésének tökéletesen megfelel. Itt mindig különleges italokat kínálunk, speciális prémium termékeket és friss hozzávalókat.

A Pilsner Urquell Master Bartender versennyel is itt kerültem kapcsolatba. Ez egy több fordulós verseny, amelyre Angliából 1700 bartender nevezett, és több mint 12 ezer versenyző indult világszerte. Célja, hogy növeljék a bármixerek sörrel kapcsolatos tudását, így a vendég a lehető legtöbb információt kapja az italról. Teszteken kellett megfelelni, ahol rejtett fogyasztók pontozták a bartendereket. 1700 bármixerből választottak ki tíz embert, akik indulhattak a ”National Final”- ban vagyis az országos versenyen. Londonból egyedül én kerültem a döntőbe, egyetlen külföldiként. A verseny egy négyoldalas írásbeli teszttel indult a sör történelméről, készítéséről, tárolásáról, prezentációjáról. Majd mélyinterjú következett egy gasztro-újságíróval, és a forgalmazó Pilsner Urquell nemzetközi márkaigazgatójával. A végjátszmában egy vendég szituációt kellett eljátszani és két tökéletes csapolást bemutatni a hallgatóság, a fotósok és a filmes stáb előtt. Óriási szakmai elismerés, hogy 2011-ben én lettem a Pilsner Urquell Master Bartender az Egyesült Királyságban, és ezzel kvalifikáltam magam a nemzetközi döntőbe. 

 A prágai döntőn 15 ország képviseltette magát. A sörtúrák folyamán két éjszaka, három nap folyamatosan teszteltek bennünket. Kisfilmeket készítettek a versenyzőkről, három fotós követett minket a filmes stábbal karöltve. Parádés fogadtatásban volt részünk: vörös szőnyeges bevonulás a nemzetek zászlói alatt, a neveink a lépcsőfokokon, a kisfilmjeink és képeink a falakon kivetítve. Végül az első öt kiválasztott közé kerültem és a negyedik helyen zártam. Akkor egy kicsit csalódott voltam…

Honvágy? Szeretnék hazamenni, de egyelőre nem a szívemre hallgatok, a zsebem parancsol, és az eszem dönt!

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés