Kilencvenhárom év jóban-rosszban Nyomtatás E-mail
2011. október 24. hétfő, 07:17

Tudósok kutatják a hosszú élet titkát.

 A stesszmentes életmód, a reformélelmiszerek, vagy a lélekgondozás, esetleg ezek mind együtt? Brada Istvánné Zsuzsika néni, minden tudományos alapot nélkülözve élte mindennapjait. Október 27-én lesz 93 éve, hogy a világra jött a tősgyökeres kiskőrösi Polereczki családban. Zsuzsika néni ma is vidám, tele tetterővel, életszeretete sohasem hagyta el, pedig bőven volt része megpróbáltatásokban.

Húszévesen kötötték be a fejét, de fiatal férje ott maradt a fronton. Nemsokára ismét megkérték a kezét, aztán hosszú évtizedekig boldogságban éltek párjával. Két gyermeket neveltek, ma négy unoka és négy dédunoka aranyozza be napjait. Világéletében sokat dolgozott, ma sem szeret tétlenül üldögélni. A Jó Pásztor otthon lakója, ahol sok szeretettel veszik körül a mindig kedves és jókedvű nénit. Fiatalasszony korában nagygazdaságot vezettek, nem csak az ültetvények adtak sok tennivalót, hanem a háztáji, a gyereknevelés és a házimunkák is. Szorgosan végezte a dolgát, a cebei tanyáról a városba hordta a friss házi tejet, és sok-sok szaladgálós rétest sütött családja örömére. Evangélikusként minden vasárnap istentiszteletre járt és ebben a hitben nevelte fel gyermekeit is. Hétköznap esténként pedig az asszonyokkal ő is kalocsait hímzett, vagy a fosztókában mesélték egymásnak a történeteket munka közben. Gondosan ápolta a családi kapcsolatokat is, a névnapokra, születésnapokra, disznóvágásokra, szüreti záróra sokszor összejött náluk a rokonság. Ma sem vált meg a számára oly kedves bőszoknyától, csak a nagy nyári kánikulák idején vesz fel könnyebb viseletet. 

Közelgő születésnapja alkalmából kívánunk Zsuzsika néninek jó egészséget és boldog éveket. És Idősek Napja alkalmából ezúton köszöntünk minden szépkorú kiskőrösi lakost. A kedves nagymamákat, a bölcs nagypapákat, az aranyos dédimamákat, a kincset érő dédipapákat. Tartsa meg őket a Jóisten még sokáig családjuk körében! 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés