Többen kaphatnak lakásfenntartási támogatást Nyomtatás E-mail
2011. szeptember 02. péntek, 06:33

 

Szeptember 1-jétől a gázzal és távhővel fűtők mellett azok is igénybe vehetik az önkormányzatnál igényelhető lakásfenntartási támogatást, akik fával, olajjal vagy más módon fűtenek, és előnyösebb lesz a jogosultsági jövedelemarány is – olvasható a Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapján. Kiskőrösön az idén 264-en kapnak lakásfenntartási támogatást.

Szeptember elsejétől megszűnik a gáz- és távhőtámogatás. Összevonják a lakásfenntartási támogatással. Így akik eddig a fűtésre kapták az állami segítséget, most az önkormányzatnál kérvényezhetik azt, lakásfenntartási támogatás jogcímén – tudtuk meg Aszódiné Nedró Évától, az önkormányzat szociális és gyámügyi osztályának vezetőjétől.

Hozzátette, az eddigiekhez képest szélesebb kör részesülhet támogatásban, azok a rászorulók is, akik egyéb fűtési nemeket - például fa, szén, villany, palackos gáz, fűtőolaj stb. - használnak. A lakásfenntartási támogatást - a fűtéstámogatáson túl - egyebek között lakbérre, albérleti díjra, közös költségre, csatornahasználati díjra, a szemétszállítás költségeire, a villanyáram, víz- és gázfogyasztás költségeire is lehet kérni.

A szeptembertől bevezetésre kerülő új támogatási rendszer lényegesen megemeli a jogosultsági jövedelemhatárt, amelyet a törvény 71.250 forintban, az öregségi nyugdíjminimum 250 százalékában határoz meg, a korábbi 150 százalék helyett. A jövedelemszámítás alapja az egy főre jutó jövedelem helyett a fogyasztási egység lesz. 

A lakásfenntartási támogatás feltétele lesz a jövedelem- és vagyonvizsgálat.

A természetben nyújtott támogatás a közüzemi - gáz, áram, távhő, szemétszállítás stb. - számlák kifizetése közvetlenül a szolgáltatók felé történik. 

Az önkormányzat már az idén is természetben folyósította a lakásfenntartási támogatást, így elkerülhető lett, hogy a segítség ne a megfelelő helyre kerüljön.

A lakásfenntartási támogatás mértéke 2500 és 6600 forint között lesz, jövedelemtől függően.

Akik eddig a lakásfenntartási és a gáztámogatást is megkapták, most rosszabbul járnak, mivel csak egy forrásból jut.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés