Ablak a világra: az internet Nyomtatás E-mail
2011. augusztus 09. kedd, 06:35

Két évtizede még mindenki hallomásból tudott az internet létezéséről, s döbbenetes az a mértékű fejlődés, mely azóta ezt az eszközt a mindennapjaink részévé tette. A fiatalabb generációnak szinte természetes a jelenléte, az idősebbek türelemmel és szorgalommal megtanulták kezelni, elsajátították – ki hosszabb, ki rövidebb idő alatt – a használatát.

Az oktatásban is nagy hangsúly helyeződik a világháló elérésére: a fiatalok többségének rendszeresen lehetősége van az internetezésre akár az iskolában, akár a munkahelyen, esetleg könyvtárakban, internet kávézókban, teleházakban.

Az internet építő és pusztító is lehet attól függően, mire használják. Használatával megoszthatunk egymással bármit, együttműködéseket indíthatunk el, és segítségünk eljut a világ bármely részébe. Gyorsan és olcsón érhetünk el információkat, és segítségével – ha csak virtuálisan is – az egész világ kincsének forrásművei hozzáférhetők – gondoljunk csak a múzeumok kiállításaira, vagy a könyvtárakban található dokumentumokra. Egy helyben ülve, egy monitoron keresztül szinte bármi elérhetővé és hozzáférhetővé vált. De gondoljunk csak a mindennapjainkra. Egy utazás megszervezése sok időt igényelhet, ezt könnyíthetjük meg, ha az internetet is használjuk a szervezéshez: bérelhetünk autót, foglalhatunk szállást, köthetünk biztosítást, egyszóval mindent el tudunk intézni, amire szükségünk van az utazás előtt. Gyorsan és egyszerűen foglalhatunk repülő- és vonatjegyet a világ bármely országába. A legtöbb fogyasztási cikket interneten keresztül is megvásárolhatjuk – legtöbbször árkedvezményt is biztosítanak számunkra. Ezen kívül az internet segítségével a világ szinte bármely pontjáról intézhetjük pénzügyeinket is: lekérdezhetjük számlaegyenlegünket, nyomon követhetjük a számlamozgásokat.

De nemcsak a személyes életünket könnyítheti meg az internet jelenléte, hiszen Magyarországon is egyre inkább előtérbe helyeződik az elektronikus ügyintézés. A Polgármesteri Hivatalban közel 2-3 éve működik az elektronikus időpont-egyeztetés, mellyel nagymértékben csökken a sorban állással töltött várakozás ideje. Lehetőség van továbbá arra is, hogy a vállalkozói igazolványt az ügyfélkapun keresztül elektronikus úton lehessen kiváltani. 2011. június 1-jétől kezdődően, az okmányirodai eljárásban fizetendő illeték, vagyonszerzési illeték és egyéb szolgáltatási díjak befizetése elektronikus úton lehetővé vált az Okmányirodában.

 Természetesen, az elmondott előnyök mellett számos veszélye is van az internethasználatnak. Egyre többen jelentkeznek különböző közösségi oldalakra, ahol óvatlanul számos olyan információt oszthatnak meg a használók magukról, amelyekkel mások visszaélhetnek. További veszélye, hogy az internet megadja a lehetőséget, hogy névtelenek maradjunk, s ezzel olyasmit is mondhatunk és tehetünk, amit sohasem tennénk, ha a tetteinket fel kellene vállalnunk. Így bárki ítélkezhet és bírálhat anélkül, hogy felelősséget vállalna érte. Egyetlen módon lehet mindezt elkerülni: használjuk felelősségteljesen az internetet.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés