Get Adobe Flash player
Amit tudni kell a fröccsről Nyomtatás E-mail
2011. július 28. csütörtök, 06:29

A rekkenő forróságban mi is lehetne üdítőbb, mint egy remek borral készült jó hideg fröccs. 

Sok buborékkal, vagy kevesebbel, a lényeg, hogy bepárásodjon a pohár oldala. Matusik Edina nagy szakértője a szódás-boros keveréknek, se szeri, se száma a fortélyoknak, amivel készíti az italokat. 

A nyáresti baráti beszélgetésekhez kellemes kísérő lehet a magyar találmányként közismert ital. Edina ezúttal nem csak a különféle fröccsök készítésének titkát, hanem az általa kedvelt ízletes és könnyű harapnivalók receptjét is megosztja velünk. Nemrég épített kemencéjükben nyáron rengeteg finomság készül a vendégeknek.

Fröccsológia

Elnevezés Bor/dl Szóda/dl
Kisfröccs 1 1
Nagyfröccs 2 1
Házmester 3 2
Viceházmester 2 3
Háziúr 4 1
Albérlő 1 4
Polgármester 6 4
Alpolgármester 4 6
Magyar-Angol 6 3
Sóher 1 9
Lámpás 5 5

Fröccskülönlegességek: macifröccs: vörösbor málnaszörppel

Tisza fröccs: szóda helyett pezsgőt öntünk a borhoz

Újházi fröccs: szóda helyett kovászos uborka levét tesszük a borba

 

Borkorcsolyák - nyáresti beszélgetésekhez

Mártogatós zöldségek

Hagymát, sárgarépát, uborkát, szárzellert, paprikát, vagy esetleg almát falatnyi hosszúkás szeletekre vágunk és a tálkákban elkészített mártásokba, krémekbe mártjuk.

Tonhalas krém: 2 konzerv tonhalat összetörünk egy kis tálban, és elkeverünk háromnegyed tubus majonézzel. 2 evőkanál tejfölt is teszünk hozzá. 2 közepes fej vöröshagymát apró kockákra vágunk, vagy reszelünk és ezt is hozzákeverjük. A mártásba mehet még félmaroknyi friss oregano és bazsalikom is. Használhatunk szárított zöldfűszereket, ilyenkor kevesebb mennyiség is elég, mert intenzívebb. Ízlés szerint citromlével, mustárral, borssal ízesítjük.

Márványsajt krém: A márványsajtos mártogatós is nagyon finom. Ehhez az összetört 10-15 dekányi sajtot egy kis pohár joghurttal, vagy tejföllel keverjük össze.

Kenyérlángos

1 deci cukorral édesített langyos tejben felfuttatunk 3-4 deka élesztőt, majd hozzáadjuk 40 deka liszthez és 2 evőkanál olajat, valamint kiskanálnyi sót és másfél deci langyos vizet keverünk bele. 

Jól összedolgozzuk, majd egy órát kelesztjük. Ezután még egyszer összedolgozzuk, kerek formára nyújtjuk, megkenjük tejföllel, bőven megszórjuk kockára vágott baconszalonnával és a karikára szeletelt hagymával. Frissen őrölt borsot, reszelt sajtot is tehetünk a tetejére. Pirosra sütjük a kemencében. Akinek nincs, előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 percet süsse.

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés