Get Adobe Flash player
A véletlen cégvezető Nyomtatás E-mail
2011. július 22. péntek, 06:47

Asztalosként kezdte vállalkozását a 90-es évek közepén Szvetek Sándor, ma pedig Kiskőrös egyik meghatározó vállalkozását, a Nati Bázis Faipari Üzletházat vezeti. Nem tartja magát klasszikus cégvezetőnek, mint mondja a véletlen sodorta ebbe a szerepbe. 

Szerénysége és közvetlensége mutatja, hogy bár ez a változás merőben új helyzetet teremtett és kihívásokat támasztott az életében, ő mindmáig megőrizte a kisvállalkozóként szerzett erényeket. Talán éppen ezért sikerült a kiskőrösi NATI Bázist olyan rövid idő alatt a térség asztalosainak kedvelt beszerző állomásává tenni.   

- Látom, amolyan „rendes” asztalosként a bal kezének több ujja magán viseli a szakmunkásként töltött évek nyomát. Hogy cserélte fel a mester életet a kereskedelemmel?

- Félig-meddig véletlenül csöppentem bele. Működött itt egy lapszabászat, ami bezárt, és én átvettem az akkori tulajdonostól. Néhány évig tettük a dolgunkat, majd megkeresett a NATI Kft. azzal, hogy szerződéses telephelyet akarnak nyitni Kiskőrösön, vagy a környékén, vállaljuk-e a partnerséget. Lévén az egyik legnagyobb magyar tulajdonú faipari kereskedő cég, tudtam, hogy valójában nincs választásom. Hiszen ha nemet mondok, és ők rám nyitnak a környékben, nem kérdés, hogy ki marad alul. Ilyen előzmények után, 2007. szeptember 1-jén nyitottunk meg NATI Bázisként. Azóta az ő segítségükkel működünk. 

- Sikerült azonnal felvenni a tempót?

- Felmérhetetlen az a változás, ami egyszerre beállt az életünkben, hiszen kicsiből indultunk, és kezdetben meglehetősen nagy léptékben fejlődtünk. Ezen a területen az üzleti lehetőségeknek az szab határt, hogy mekkora a rendelkezésre álló árukészlet. Mivel a NATI révén hirtelen rendkívül komoly árukészletre tettünk szert, az asztalosok és a lakosság körében egyre népszerűbb lett az áruház. Forgalmunk gyorsan nőtt, anyagban és gépekben egyaránt folyamatosan fejlődtünk. Ennek köszönhetően az évek során 150-200-ra nőtt állandó partnereink száma. 

- Az elmúlt időszak kedvezőtlen gazdasági tendenciáinak egyik legnagyobb elszenvedője az építőipar volt. Okozott-e ez érzékelhető visszaesést a keresletben?    

- Egészen idáig nem tapasztaltunk ilyen hatást. Ennek oka talán abban is keresendő, hogy mi elsősorban kisebb bútorasztalosokat szolgálunk ki, mégpedig nagy számban. Ha néhány nagyobb partnerünk lenne, jobban ki lennénk szolgáltatva az ő piaci sikereiknek. Így azonban a 200 asztalos jobb és rosszabb időszakai kiegyenlítik egymást. Néhány hete tapasztalunk némi visszaesést, de reméljük, hogy ez sem bizonyul tartósnak. 

- Mit tekint vállalkozóként a legnagyobb kihívásnak? 

- A legnehezebb feladatok közé tartozik jó alkalmazottakat találni. Nyolc fő dolgozik a cégnél, mindannyian Kiskőrös térségéből valók. Számomra a megbízhatóság jelenti a legfőbb erényt a szakmai hozzáértés mellett, de egy ilyen kis létszámú, családias légkörű csapatban ugyanilyen fontos az is, hogy mindenki képes legyen beilleszkedni. Félig-meddig családi vállalkozás a miénk: több családtagom van az alkalmazottak között. Ők hívták fel a figyelmemet például arra, hogy a főnöki erényeim közül hiányzik a dicséret. Ennek ellenére néhány munkatársammal 1996 óta dolgozom együtt. 

- Vannak, akik úgy tartják, hogy a válságban meg kell húzni a nadrágszárat, mások a fejlesztésekkel való „előremenekülés” mellett foglalnak állást. Mi az Ön véleménye erről?

- Az utóbbi három évünk folyamatosan a fejlesztésről szólt: élzárógépet, majd targoncát vettünk, idén pedig egy számítógéppel vezérelt szabászgépet állítunk munkába. Igaz, használt gépről van szó, de a beruházás értéke így is több milliós nagyságrendű. A napokban megtörténik a beüzemelés, és ezzel egyelőre teljesülnek a kitűzött céljaink. 

- Milyen távlati tervek mentén születtek ezek a célkitűzések?

- Úgy gondolom, hogy a partneri körünkbe tartozó nagy számú asztalos és a lakossági vásárlók biztosítani tudják a cég jövőjét. A legfontosabb feladatnak az ő igényeik kielégítését tekintem. Ez az elképzelés vezérli a fejlesztéseket, és ez van a folyamatos minőségi törekvések hátterében is. Június 24-én második alkalommal invitáljuk például vevőtalálkozóra partnereinket, ahol 17 gyártó állítja ki termékeit. A szakmai tapasztalatszerzésen túl remélem, hogy lesz lehetőség beszélgetésre, ismerkedésre és vendéglátásra is.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés