Csökken a diáklétszám... Nyomtatás E-mail
2011. július 21. csütörtök, 07:12

 

Csökken a diáklétszám, de nem lesznek elbocsátások

Alaposan megcsappant az előző évekhez képest a kiskőrösi középiskolákba jelentkező diákok száma. Májusban 318 tanuló búcsúzott el a két alma matertől, a beiratkozásokon azonban csak 243-an jelentkeztek a gimnázium, illetve a Wattay induló osztályaiba. Mi lesz a tanárokkal, ha kevesebb a diák? - kérdeztük Orcsik Attilától, a KTKT igazgatójától.

- Ezek a számok a pótbeiratkozások után még változhatnak, bár a tapasztalat szerint nem várhatunk lényeges elmozdulást - kezdi az igazgató. - A felső tagozatban 2007-ben tapasztalt negatív demográfiai hullám most érte el a középiskolákat. Sajnos ez országos tendencia, a mintegy 160 ezer középiskolai helyből idén több mint 50 ezer betöltetlen marad. Kiskőrösön összességében 75-tel lesz kevesebb a két középiskolában tanulók száma.

Szeptembertől a katolikus egyház működteti Kecel egyetlen általános iskoláját. Elképzelhető, hogy többen átiratkoznak majd Kiskőrösre?

- Nem félek attól, hogy a nem katolikus szülők megrohamozzák a kiskőrösi iskolákat. A keceli iskola igazgatója egyébként kiskőrösi pedagógus lesz, Solti Kálmán. Az előzetes felmérések szerint nem lesz számottevő átiratkozó.

Ha kevesebb a gyerek, nem kell annyi tanár sem?

- Nem ért váratlanul minket a diáklétszám-csökkenés, évek óta ennek ismeretében csoportosítottuk át pedagógusainkat, így nem kell elbocsátanunk emiatt kollégát. Idén a nyugdíjba vonulók helyére nem veszünk fel új tanerőt. Az iskoláktól már bekértük a tantárgyfelosztásokat és ezzel együtt vizsgáljuk a kialakult helyzetet. Ezt követően fogjuk látni, hogy a helyeket hogyan tudjuk feltölteni az állományban lévő pedagógusokkal.

A kormányzati tervek szerint, elképzelhető, hogy megszűntetik az iskolatársulásokat.

- Egyelőre még nincsenek konkrét információk. Valószínűleg a nyáron tárgyalnak róla a minisztériumban, de akkor is csak jövő szeptemberben várhatók változások. Korai lenne erről még beszélni.

 
 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés