Orbán Viktor is gratulált Ilonka néninek Nyomtatás E-mail
2011. július 06. szerda, 08:29

 

Négy gyermek, hét unoka, öt dédunoka a születésnapon

A hosszú élet titkát már a tudósok is megpróbálták megfejteni. Szentgyörgyi Jánosné Szlovák Ilona azonban már tudja, hogy a mérsékletesség mellett a szeretet és a hit együtt munkálkodnak azon, hogy éveink számát sokáig tudjuk gyarapítani. Ilonka nénit 95. születésnapján otthonában, családja körében Domonyi László polgármester is megköszöntötte a jeles ünnep alkalmából.

Egy Kiskőrös melletti tanyán látta meg a napvilágot 1916. június 22-én Ilonka néni. Huszonegy éves volt, amikor összeházasodtak élete párjával, akivel békében, szeretetben és evangélikus hitben nevelték fel négy gyermeküket. János fiuk 1940-ben született meg, majd az elsőszülöttet Ilona (Opauszki Sándorné) 1946-ban, István 1949-ben, Erzsike lányuk (Balázs Pálné) pedig 1953-ban követte a világra.

Napjainkban hét unoka és öt dédunoka is megédesíti az idős néni napjait. Igaz, mint mondja, manapság nagyon sok a dolog, és az unokák közül többen messze is laknak, de amikor csak tehetik, hazautaznak látogatóba és ilyenkor a dédunokák csivitelésétől hangos a ház.

Ilonka néni és János bácsi az együtt töltött közös évtizedekben sok örömet és nehéz pillanatokat is megéltek együtt. A szőlő és a háztáji hajnaltól késő estig mindkettőjüknek bőven adott munkát. Meg kellett művelni a földeket és ellátni a sok jószágot, emellett a négy gyerek nevelése is olykor sok áldozatot kívánt.

Aztán a gyerekek kiröppentek a családi fészekből, de nem mentek messzire: az egykori Jókai utcai nagy szülői portából kaptak részt, ott építkeztek és egymás szomszédságában laknak most is. Ilonka néni szeretett ura tizenegy évvel ezelőtt, 86 éves korában elindult utolsó útjára, pedig mindig mondogatta, hogy száz évig akar élni.

Ilonka néni korát meghazudtoló fürgeséggel éli napjait, s bár lányai már kivettek a kezéből minden munkát, egy-két évvel ezelőtt még ő maga is főzött, takarított, vagy kapálgatta virágoskertjét az udvaron.

Mint azt Domonyi László polgármester köszöntőjében elmondta, öröm látni, ahogy Ilonka néni arcáról sugárzik a szeretettel teli nyugalom és a derű, valamint az az akarat, hogy mindebből másoknak is adni tudjon. Gazdag, élményekkel teli, ám mindemellett a küzdelmeket sem nélkülöző életútja példa arra, hogyan lehet megőrizni a szeretetet, az önzetlenséget, a hitet, a tiszta szívet és hogyan kell otthon lenni ebben a világban.

- Éljen még sokáig szeretetben, boldogságban, adjon a Jóisten még sok örömöt és derűt, valamint egészséget szerető családja körében - tolmácsolta mindannyiunk jó kívánságát a polgármester, majd átadta az ünnepeltnek 95. születésnapja alkalmából azt az emléklapot is, amelyben Orbán Viktor miniszterelnök gratulált a kiskőrösi ünnepeltnek.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés