Elkészült a térségi ebtelep Nyomtatás E-mail
2011. június 27. hétfő, 10:20

 

A közelmúltban terepszemlét tartottak a kistérség polgármesterei a közös projekt által megvalósult kistérségi ebtelepen, melynek hosszas egyeztetés után végül Kecel adott otthont. Az európai szabványoknak megfelelő területen már jelenleg is laknak kutyusok. Sőt, az egyik kis árva a telepbejárást megelőző éjszaka újabb kiskutyákkal gazdagította a befogadottak létszámát. 

Gruber Károly, a keceli önkormányzat munkatársa, aki a létesítmény megvalósítását vezényelte, a bejárás alatt elmondta: pályázati támogatással felépítettek egy téliesített szociális helyiséget a gondozók számára, valamit a kutyák részére egy 20 férőhelyes kennelsort, melynek egy része fedett. A használatba vételi engedélyt azonban csak azon feltételekkel kapták meg, ha kialakítanak egy felfőző és egy bonctermet is. Előbbire azért van szükség, mert a keceli közkonyháról térítésmentesen elhozott ételmaradékot az állatok etetése előtt fel kell forralni. A két funkcióra kiépített lemezfalú épület azóta elkészült, már csak a parkosítás van hátra. A hatósági előírásoknak megfelelően a közeljövőben kialakítanak egy fedett részt a kennelen belül, ahova a hideg idő esetén a kutyák behúzódhatnak – tájékoztatott Gruber Károly. 

Az állategészségügyi állomás munkatársai állatbarátnak találták a kialakított ebtelepet, elfogadták a kivitelezést. A kistérség polgármesterei a működtetés iránt érdeklődtek. A szakember elmondta, amennyiben jelzés érkezik egy településről, a befogással kiképzett munkatársuk a helyszínre érkezik. Altatólövedékkel ártalmatlanítja az ebet, majd a keceli ebtelepre szállítja. Domonyi László kiskőrösi polgármester a helyi vadőr és mezőőr javaslatát közvetítve elmondta, a puska helyett a fúvócsöves megoldás olcsóbb, és rendkívül hatékony is. Ezért a kistérségi ebtelepen is ezt a módszert használják már. Így éppen annyit spóroltak meg, hogy a két épület – a felfőző és a boncterem – anyagköltségét fedezte a puska ára. Az ide érkező kutyákat két hétig elkülönítve, megfigyelés alatt tartják. Majd gazdit keresnek nekik. Csak azokat az állatokat altatják el, amelyek különösen veszélyesek az emberre. A létesítmény bármikor meglátogatható, így ha valaki elveszett kutyusát keresi, vagy állat befogadásra gondolt, szívesen várják a Kecel és Császártöltés közötti útszakaszon táblával jelzett telepen.

Az ebtelepen született kiskutyák gazdit keresnek.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés