Get Adobe Flash player
Elismerések a Mária-napi búcsún Nyomtatás E-mail
2010. október 21. csütörtök, 10:35

Ünnepi szentmisével egybekötött díszpolgáravatás adta meg ebben az évben az akasztói Márai-napi búcsú ünnepi fényét.

Suhajda Antal polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd méltatta a kitüntetetteket. „Akasztó díszpolgára” címet a képviselő-testület dr. Réthey Prikkel Miklós nyugalmazott faluház igazgató számára adományozott, „Akasztóért” kitüntetést pedig Németh László falugazdásznak ítélték.


Németh László és dr. Réthey Prikkel Miklós


Mint azt a polgármester hangsúlyozta, közös felelősségük, hogy példaként állítsák mindenki elé azokat az embereket, akik sokat tesznek Akasztó fejlődéséért, elismerjék értékes munkásságukat, eredményeiket.
Dr. Réthey Prikkel Miklós, növénytermesztő szaktechnikus, agrármérnök, mint kémia-biológia szakos tanár kezdett dolgozni az akasztói általános iskolában, majd a művelődési házba került, amelyet 31 éven keresztül igazgatott.


Napi munkája mellett összegyűjtötte és publikálta a helyi paraszti hagyományokat, dalokat, balladákat, a faluban élők gondolat- és hitvilágát. Számos munkája jelent meg nyomtatásban, hazai és nemzetközi tudományos konferenciákon öregbíti ma is települése jó hírnevét.

Németh László falugazdász életét az akasztói mezőgazdaság felvirágoztatására tette fel. Alapító tagja a helyi Gazdakörnek, egyházközségi képviselő, valamint tagja volt képviselő-testületnek is. Munkáját - amelyre a település vezetői a jövőben is számítanak - a tisztesség, a lelkiismeretesség, az alázat és a szorgalom jellemzi.


A kitüntetések átadása után Hatházi Róbert atya megszentelte a nemrégiben alakult akasztói Borbarát Borrend zászlaját. Az ünnepi pillanatokat az akasztói rézfúvósok muzsikája színesítette.
Bár az időjárás nem igen volt kegyes az akasztóiakhoz, a háromnapos Mária-napi búcsú bővelkedett programokban. A Faluház Endrődiné Sámel Zsuzsa fazekas és Kalmár Benedek dísztök kiállításának adott helyet, a szabadtéri színpadon pedig egymást váltották a szórakoztató és a folklórprogramok.


Vasárnap a látványos szüreti felvonulás előtt pedig bejelentette a kisbíró: annak ellenére, hogy nem sok jót ígér, de ebben az évben sem marad el szüret. A kiskőrösi Szivárvány Néptánc Együttes hangulatteremtő tértánca után pedig elindult a szüreti felvonulás, hogy az otthon maradottak is megcsodálhassák a térség településeiről összesereglett díszbeöltöztetett fogatokat és merészen vágtázó csikósokat.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés