Átadás előtt az új kiskőrösi múzeumi épület Nyomtatás E-mail
2010. szeptember 29. szerda, 07:47

Jó ütemben, nagy erőkkel folyik a Kiskőrösi Közúti Szakgyűjtemény új múzeumépületének építése. Közel százan dolgoznak egyidejűleg a területen - gépészek, elektromos szakemberek, bádogosok, hőlégtechnika szerelők - hogy készen legyenek a munkálatokkal a kitűzött határidőre.


A tervek szerint október első felében már a kiállításokat is kezdhetik berendezni a múzeumi szakemberek a kész épületegyüttesben. Így decembertől a kiskőrösi iskolások, január elsejétől pedig a látogatók előtt is nyitva áll Közép-Európa legnagyobb szakmúzeuma. Az építkezéssel párhuzamosan a közútkezelő üzemmérnökség az utcai fronton a parkoló, valamint a tervezett, kerékpárútnak is megfelelő járdaszakasz kialakítását végzi.


Mint azt Szászi András, a múzeum igazgatója elmondta, annak ellenére, hogy időnként az eredeti elképzelésekhez képest a gazdasági válság hatására némi változtatásokra, megszorításokra kényszerültek, minden elkészül, amit terveztek. A pénzügyi áttervezések miatt az előkészítésre lényegesen nagyobb hangsúlyt fektettek a kivitelezőkkel, így április elején pontos „menetrenddel” tudták elkezdeni a munkálatokat, amitől nem tértek el.

A mintegy 370 milliós beruházás 80 százalékát uniós pályázati támogatás, a fennmaradó részt a fenntartó Magyar Közút Kht. biztosította. Az új épületben a Közúti Szakgyűjtemény interaktív elemekkel, tematikus foglalkoztató műhellyel, számos kiállítási teremmel várja majd vendégeit. A digitalizált múzeumi nyilvántartásban mindenki kedvére búvárkodhat, a számítógépeken pedig a gyerekek a közlekedéssel kapcsolatos teszteket, versenyfeladatokat és játékokat találnak majd.


Az Útinform meteorológiai előrejelzése, és a szakmai információk napi frissítésű anyagrendszere is mindenki számára elérhető lesz.
A gyerekek újszerű múzeumpedagógiai foglalkozásokon ismerhetik majd meg az út-és hídépítés történetétének fejlődését, eszközeit. Az Internet kávézóban pedig lehetőséget biztosítanak a neten való szörfözésre is.


Az út-, és hídépítés történetét modern kiállítási eszközökkel mutatják majd be a látogatóknak. Az udvaron ott lesznek a hatalmas gépek, az útépítés régi és modern eszközei, a csarnokban pedig a ritkaságszámba menő közúti érdekességek kapnak helyet.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés