Fejlesztések után, fejlesztések előtt Nyomtatás E-mail
2010. szeptember 22. szerda, 09:19

Előző cikkünkben azokról a változásokról készítettünk leltárt Domonyi László segítségével, amelyek alapvetően határozták meg Kiskőrös utóbbi négy évét. Ezúttal jövőképet rajzolunk. A polgármester azt a tervet osztotta meg velünk, amelynek megvalósulásával elégedett lenne a ciklus végén.

Jelenleg is több jelentős beruházás van folyamatban Kiskőrösön pályázati forrásból. Miként gazdagítják ezek a várost és polgárait?
- Megkezdődött a bölcsőde külső-belső felújítása. A mintegy 60 millió forint ráfordítással további egy csoportszoba kialakítása válik lehetővé, és így 12 gyermekkel többet tud fogadni az intézmény.

A beruházás kapcsán megújul az udvar és a játszótér is. Igazi átalakuláson megy keresztül a művelődési ház. A Közösségi terek felújítása című pályázaton nyert 50 millió forintból az épület belső terei alakulnak át, lesz továbbá lift, új belső burkolat, korszerű digitális hangtechnika, és ebből a pénzből valósul meg az ablakok egy részének a cseréje.

Mivel a városközpont rekonstrukciós pályázatából további 30 millió forintot tudunk a művelődési házra fordítani, megtörténik a földszinti ablakok cseréje és a külső homlokzat felújítása is. Egy szép pályázati sikernek köszönhetően 10 millió forintot tudunk költeni a Petőfi szülőházra és az udvarra, és már folyik a könyvtár informatikai fejlesztése, amit a Kiskőrös, Soltvadkert, Kecel és Izsák összefogásával elnyert pályázat tett lehetővé.

A szennyvíz pályázattal kapcsolatban várjuk az utolsó körös döntést a 300 millió forintos összegről. A tét a város 100 százalékos szennyvíz lefedettsége.

Óriási változást hoz Kiskőrös küllemében a városközpont közelgő rekonstrukciója. Négy év múlva egy teljesen átalakult városban értékelhetjük a ciklust, amely ma még előttünk áll.
-    Az összességében 700 millió forintos projekt több részből tevődik össze. Mintegy 80 millió forintot emészt fel a Polgármesteri Hivatal épületének felújítása. Megújul egyebek mellett az evangélikus, a katolikus, a református és a baptista templom, a városháza, a művelődési ház, és a magántulajdonban lévő városképi jelentőségű épületek külső homlokzata.

Mindegyik ingatlan tulajdonosa – beleértve az egyházakat is – vállalta az önerőt. A nyertes terv tartalmazza a városközpont átalakítását is. Ma még talán elképzelhetetlen az a változás, amit a tér szerkezetének átalakításával, a burkolat cseréjével, a zöldnövények telepítésével, szökőkút megépítésével és korszerű világítástechnikával elérünk. A munkálatok tavasszal kezdődnek, és 2012-ben fejeződnek be.

Választási szlogenje, az „Egy irányban a kormánnyal” arra is utalhat, hogy komoly pályázati sikereket vár a következő ciklustól. Milyen jól előkészített, megalapozott koncepciókkal készül a város a lehetőségekre?
- Ez az év ismét rávilágított arra, hogy a városnak égetően nagy szüksége van a belvízelvezető rendszer végleges kialakítására. Ez lesz az egyik prioritás a következő ciklusban. Rendelkezünk a megvalósításra váró tervekkel, és az idei tapasztalatok alapján újabb megoldási lehetőségeket is igyekszünk a tervezőasztalra tenni.

Stratégiai jelentőségű prioritásnak tekintem az intézményrendszer energetikai problémáinak megoldását. Halaszthatatlan az épületek ablakcseréje és modern fűtésrendszerek kialakítása, mert ezzel a jövőben működési költségeket takaríthatunk meg. Az uszoda mellett erősíteni szeretnénk a wellness irányt, a szabadtéri fürdő kihasználtságát pedig egy csúszdaparkkal támogatni.

Ez a kombinált fejlesztés meggyőződésem szerint hosszútávon megoldaná a fürdő jövőjét, és új lendületet adna a turizmusnak. Ezzel összefüggésben is figyelmet kell fordítani a kerékpárutakra. Az Akasztó irányába tervezett kerékpárút a műszaki egyeztetések fázisában van, és szeretnénk kerékpárutat építeni Erdőtelek és az Izsáki út mellett is. A belterületi utak és járdák felújítását és cseréjét már ebben a ciklusban elkezdtük. Ezt tovább szeretnénk folytatni, és a belterületen meglévő, 100-200 méteres földút szakaszokat is lekövezni.

A korszerűtlen játszótereinket – a meglévő két uniós játszótér mintájára – szeretnénk fokozatosan átalakítani, és akár újakat is létrehozni. A városi sporttelep felújítása egy egészségügyi blokk megépítésével és további pályák kialakításával szerepel a tervek között. Azt, hogy milyen sportág feltételeit teremtsük meg ily módon, közvélemény-kutatással kívánjuk eldönteni.

A tervek összeállításakor nem feledkeztünk meg a térség kistermelőiről sem, a külterületi utakat folyamatosan rendben tartjuk és lehetőség szerint a forgalmasabbakat szilárd burkolattal látjuk el. Egy zárt piaccsarnok megépítésével biztosítanánk annak a feltételeit, hogy télen is nagyobb kapacitással működhessen a népszerű és számunkra is fontos piac.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés