Sorsokat szeretne jobbra fordítani Nyomtatás E-mail
2010. szeptember 21. kedd, 13:32

Szabóné Lovász Erzsébet Márta a 6. sz. választókerületben méreti meg magát október 3-án. 2009 márciusa óta képviselő a kiskőrösi testületben, az Egészségügyi és Szociálpolitikai Bizottság tagja.

Férje halálát követően szavaztak neki bizalmat és az ő körzetében folytatja a társa által megkezdett munkát.

Ezen a területen kifejezetten magas a földutak aránya, gyakran még járda sincs, és súlyos nehézségeket okoz a belvíz – sorolja a térség lakóinak életét nehezítő körülményeket „Márti óvónéni”.  

Hogyan tájékozódott az időközi választás óta eltelt bő egy évben a térség sajátos problémáiról?
- Férjemmel mindent megosztottunk egymással, de a választók is hamar a bizalmukba fogadtak. Óvónőként az első ember vagyok, akivel munkába menet, illetve jövet találkoznak a szülők, így sokszor az élmények, tapasztalatok is nálam csapódnak le.

Mindig szívesen beszélgetek bárkivel az ügyes-bajos dolgairól és ezeket az emberek el is mondják nekem. Ez tovább fokozódott amióta képviselő vagyok, és nagyon örülök, hogy együtt tudunk dolgozni az itt élőkkel, mivel óriási segítséget nyújtanak számomra.

Milyen választókerületet „örökölt”?
- Nagyon sok idős ember él itt, és szerencsére mind több fiatal költözik ide. A legtöbb probléma a földutak és a járda állapotából (illetve nemlétéből) adódik. Esős időben egyes utcákba még az orvos és a mentő sem tud bemenni.

Akadnak példák, ahol összefognak a lakók, hogy változtassanak a helyzeten. Már folyamatban van például az Uzsoki utcában a tervek készítése, ezt követően megkezdődnek a tárgyalások az önkormányzat és a lakók között, hogy ki mit tud vállalni a költségekből. Ha sikeres lesz a kezdeményezés, más utcáknak is mintát, megoldást mutathat. A szükség gyakran teremti meg errefelé az összefogást.

Így volt ez a belvíz idején is, amikor a lakók közösen szivattyúzták ki és vezették el a vizet egymás udvarából. Sajnos ennek ellenére sokan komoly károkat szenvedtek el: tönkrement a vetemény, és a melléképületek.

Télen a kóbor kutyák okoztak komoly fejtörést a számára. Sikerült megnyugtatóan rendezni a problémát?
- A mezőőrök segítségével össze tudtuk gyűjteni a térségben élőket megfélemlítő kóbor ebeket. Mostanra azonban ismét felmerült a probléma, hiszen a tavaszi szaporulat felnőtt. Végleges megoldást a kistérségi ebrendészeti teleptől várunk, amely reményeink szerint még az idén létrejön Kecelen, de ebben a kérdésben minden kutyatartó felelősséggel bír.

Tapasztalja-e képviselői munkája során, hogy megélt sorsa, szociális érzékenysége különösen fogékonnyá teszi az emberek problémáira?
- Óvónőként megszoktam, hogy szembesülök a családok nehézségeivel, hogy a szülők bármikor megkereshetnek gondjaikkal, hívő emberként pedig kötelességemnek tartom, hogy segítsek, amennyire ez módomban áll.

Gyermekvédelmi felelősként a hátrányos helyzetű családok életébe is belelátok, amit képviselőként az Egészségügyi és Szociálpolitikai Bizottság tagjaként is hasznosítani tudtam. Nagy előny továbbá, hogy a gyermekjóléti és családsegítő szolgálattal, a védőnőkkel jó kapcsolatot ápolok.

Az emberek problémái – legyen idős, fiatal, munkanélküli, nagycsaládos vagy rászoruló – mindig közel álltak hozzám. Ez a körzet mindig is nagy kihívást jelentett a képviselők számára, de mivel ez az otthonom, szeretnék munkálkodni a jobbá tételén.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés