Négy év alatt egymilliárd forintot nyert fejlesztésre Kecel Nyomtatás E-mail
2010. szeptember 09. csütörtök, 08:32

Céljai között a legfontosabbnak említi, hogy minden keceli ember polgármestere legyen. Ezért is fordít megkülönböztetett figyelmet azokra a fejlesztésekre, amelyek a közösség minden tagját előnyösen érintik.

Milyen előzmények után került a polgármesteri székbe 2006-ban?
- Tősgyökeres keceli vagyok, szüleim pedagógusok voltak. Itt jártam általános iskolába, majd középiskolába Kecskemétre, később főiskolára Szegedre kerültem. A Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán végeztem biológia-testnevelés szakot.

Ezt követően néhány évig Kiskőrösön, a Wattay Szakmunkásképző Intézetben tanítottam. Hét éves korom óta zongorázom. Előbb klasszikus zenét, majd jazzt tanultam, majd A kategóriás előadóművészi vizsgát szereztem, és öt évig játszottam luxushajókon, szállodákban. Miután hazatértem, nyitottam Kecelen egy vendéglátó egységet. 2002-ben képviselő lettem, a mezőgazdasági bizottság tagjaként dolgoztam.

2006-ban jobboldali támogatottságú független polgármesterként is bizalmat szavazott a város.


70 milliós ráfordítással elkészült az új buszpályaudvar

Hogyan látott munkához?
- Miután átvilágítottuk az önkormányzatot, láttuk, hogy nagyon nehéz feladat előtt állunk. Mindenekelőtt a kötelező feladatokat: az önkormányzat intézményeinek zavartalan működését kellett biztosítani a megfelelő finanszírozás megteremtésével.

Kiemelt feladatnak tekintettük az infrastrukturális beruházásokat, mint például a szennyvízcsatorna fejlesztés. S bár a kötelező önkormányzati feladatok ellátása sem ment könnyen, törekvésünk volt, hogy a nem kötelező feladatokat is minél teljesebb mértékben meg tudjuk tartani.


200 millió forintos beruházás volt az óvoda átépítés

Milyen a keceli intézményrendszer helyzete?
- Sajnos az elmúlt években a normatív támogatások nagymértékben csökkentek. Míg 2000-ben például szinte önfenntartó volt az iskola, most éves szinten csaknem 90, az óvodára pedig mintegy 80 millió forintot kell az önkormányzatnak pótolnia, az állami finanszírozás felett.

Ha ez így marad, akkor sajnos az önkormányzatok – közöttük a keceli is – ellehetetlenülnek. Szerencsére azonban az új kormány részéről vannak már biztató jelek a jövőt illetően. Már eddig is születtek jó döntések például az iparűzési adó vonatkozásában, ami mégis az önkormányzatoknál marad, és fontos gesztus értéke van az alkalmi munkavállalás könnyítésének most, a mezőgazdasági idénymunkák idején. Mindent egybevetve: bizakodó vagyok.

Igazolja ezt, hogy jobboldali támogatással ismét indul a polgármesteri székért. Merre kormányozná tovább Kecel hajóját?

- Erősíteni szeretném a város megtartóerejét. Ha kis mértékben is, de évről évre csökken a 9 ezres lélekszám. Kevés a születés, elindult az elöregedés.

Amit e kedvezőtlen folyamat kompenzálására elkezdtem, az több évtizedes munka. Magában foglalja a közösségépítést, az infrastruktúra, az intézmények fejlesztését, a munkahely teremtés támogatását, valamint a településen belüli és kívüli kapcsolatok ápolását.


Az önkormányzat is hozzájárul a temető kerítés felújításához

Tekintsük át az eddig megtett utat! Milyen színterei vannak a közösségi kohézió erősítésének?
- Arra törekszünk, hogy a gondoskodást, az odafigyelést valamennyi korosztályra kiterjesszük. Új hagyományt teremtve minden évben köszöntjük a 18 éves keceli polgárokat, nagykorúvá válásuk alkalmából. A nyugdíjas napon mintegy ezer embert lát vendégül egy közös ebéden az önkormányzat.

Ezt a nagy múltú hagyományt a nehéz körülmények ellenére is megtartottuk. Segítjük, támogatjuk a Kecel hírnevét öregbítő rendezvényeket, mint például a Flóra Fesztivál, a Keceli Est, a városnapi ünnepség. Én azt vallom, hogy a várost érintő döntések a lehető legszélesebb konszenzusra épüljenek. Ezt a civil egyesületekkel, a helyi vállalkozókkal, az egyházvezetőkkel ápolt kiegyensúlyozott, kölcsönösségre épülő kapcsolatok alapozzák meg.

Milyen fejlesztéseket sikerült az elmúlt négy évben megvalósítani?

- Csaknem 200 millió forintos beruházás keretében új, minden igényt kielégítő intézményt hoztunk létre a rossz állapotú, korszerűtlen központi óvoda helyén, és felújítás után új EU konform szabadtéri játékokkal láttuk el mind az öt óvoda játszóudvarát.

Önerőből áldozott az önkormányzat a temető kerítésének a felújítására. Nyertes pályázat révén 70 milliós ráfordítással elkészült az új buszpályaudvar. 145 millió forintot nyertünk új bölcsődére, amit jövőre építünk fel, és a kerékpárút pályázatunk is sikeres lett. A Soltvadkert és Kecel között megépülő beruházásra 280 millió forintot nyertünk, és jövőre szeretnénk elkezdeni a kivitelezést.

A járdák, belterületi utak folyamatos fejlesztésére sajnos nagyon kevés keret állt rendelkezésre az elmúlt években, így nehéz volt pályázati pénzhez jutni. Ennek ellenére sikerült a központban egy 15 millió forint értékű járdafelújítást elvégezni, és nemrégiben mintegy 80 millió forintot nyertünk a Kossuth utcára. Ennek a kivitelezésére szeptember-októberben kerül sor.

Folytatódott a három ütemből álló szennyvíz beruházás: a második ütem sikerrel lezárult, és javában tart a harmadik ütem előkészítése, amelynek megvalósítása a következő ciklusra esik. Az elmúlt négy évben Kecel fejlesztésére megnyert pályázati pénz megközelítette az egymilliárd forintot.

Az utóbbi időszak a magánéletében is döntő változásokat hozott.

- Nem szívesen nyilatkozom a magánéletemről, de az nem titok, hogy megnősültem, és most a családalapítást tervezzük. Kecelre pedig leendő gyermekeim életének helyszíneként tekintek.




 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés