Fenntartóváltás után Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2012. november 26. hétfő, 08:30

Eltelt az első két hónap az evangélikus fenntartásúvá vált Petőfi általános iskolában. A tapasztalatokról kérdeztük Grausza Jánosné intézményvezetőt. 

Az oktató-nevelő munka és az ezzel kapcsolatos szervezés, mint például a tantárgyfelosztás, az órarend kialakítása, a tanterembeosztások, az étkezés beosztása zökkenőmentesen megtörtént - összegzi a tanévkezdést Grauszáné. - Hat diákot kellett átirányítanunk más intézménybe túljelentkezés miatt. Ebből ketten a Bem iskolában kezdték meg a tanulmányaikat, négyen megfellebbezték a döntést, és az intézmény vezetése helyt adott kérelmüknek, így 29, 23 és 24 fős osztálylétszámmal indultak az első osztályok.

ÚJ PEDAGÓGUSOK

Minden hittancsoportnak megvannak a hitoktatói, akik saját irodát kaptak az iskolán belül, így bármikor fordulhatnak hozzájuk akár diákok, szülők vagy pedagógusok. Új pedagógusokkal is bővült a kollektíva: Raffai Endréné nyugdíjba vonult, az ő helyére jött át Soltvadkertről Deli Mónika, matematika-fizika szakos tanár, aki a hatodik osztály osztályfőnöke is lett. Két napközis nevelő érkezett még: Lajkóné Török Szilvia gyesről jött vissza, Harangozó Marianna pedig a Bem iskolában tanított korábban, majd Budapesten. Mindketten gyakorlott pedagógusok. Így negyven főre bővült a tanári kar, teljes a szakos ellátottság. 

NEM CÉL A BÜNTETÉS

Egyetlen pedagógus sem hagyta el az iskolát amiatt, hogy evangélikus fenntartásba kerültünk. Sőt, úgy érezzük, hogy megkönnyíti a munkánkat, hogy a gyerekek a hit által több oldalról kapják a jó irányba terelést. A közös áhítat fogadtatása is kedvezőnek mondható, a gyerekek nyitottak, érdeklődőek. Főként az alsósok a befogadóbbak, de ez életkori sajátosság, a nagyobbak is viszonylag jól viselkednek, ritkán kell felhívni a figyelmüket a rendre és a csendre. Az imaházban jól kialakult rendje van az áhítatoknak. Együtt vonulunk át, és vissza. A házirendünk is változott azzal, hogy egyházi iskola lettünk. Határozottabbak az elvárások, ám nem a szigor és büntetés a cél, hanem a jó irányba terelés.

TILOS A TÚLZOTT SMINK

Sokan kérdezik, lesz-e egyenruhánk? Már több soron elmondtuk, ebben semmilyen változás nincs. Csak a kiemelt események idején kell fehér blúzban/ingben és fekete aljban/nadrágban megjelenni. A hétköznapokon nincs kötelező viselet. A házirend  leszögezi, hogy a fiúknak nem lehet fülbevalója. A lányoknak pedig a jó ízlés határán belül illik öltözni, viseletük ne legyen kihívó, és ne látszódjon ki a fehérnemű. A túlzott sminkelés eddig sem volt jellemző. Azonban ha valakin észrevesszük, azt tapintatosan megkérjük, mossa le magáról. Az év kiemelt feladata a műsoros est megszervezése lesz. Az iskolai tanév rendje megegyezik a többi iskoláéval. Az idén az öt adható igazgatói szünetből kétszer tartunk „Csendes napot”, amelyből az első, most október 24-én volt. Rengeteg program várja a diákokat, színes és tartalmas évet fogunk eltölteni együtt - tette hozzá Grauszáné.

vnm

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés