Kõrösi borlovag lett az államtitkár Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2012. szeptember 20. csütörtök, 07:00

Itt az ideje a szüreti forgatagoknak. Igaz, az idén nagy ünneplésre nincs okunk, hiszen a tavaszi fagy alaposan megtizedelte a termést a szőlőültetvényeken és a települések pénztárcája is igen lapos.

 Térségünkben a legtöbb helyen azonban ennek ellenére sem maradt el a többnapos rendezvény, a lakosok és a vállalkozók segítségével tartalmas és színvonalas programokkal igyekeztek a szervezők sokáig emlékezetessé tenni mindenki számára lakóhelyük hagyományos közösségépítő alkalmát. Szeptember első hétvégéjén Kiskőrösön húszadszorra rendezték meg a Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napokat, melynek megnyitóján Domonyi László polgármester mellett Fuzik János, az országos szlovák önkormányzat elnöke és L. Simon László államtitkár is köszöntötte a  sokadalmat, hangsúlyozva az emberek békés egymás mellett élésének fontosságát. Az államtitkár kiemelte, hogy Kiskőrösön jó példáját mutatják a szlovák kisebbség felkarolásának, akiknek erkölcsi tartást ad a helyi és környékbeli nemzetiségek összetartása, összetartozása is. Természetesen a beszédekben a szőlő és a bor méltatása is fontos szerepet kapott, mint ahogyan a háromnapos rendezvényen is számos program szólt a térségben élők megélhetését több évszázada segítő mezőgazdasági ágazatról. A Kadarka megmentésének  érdekében tanácskoztak az ország borlovagjai, új lovagokkal bővült a Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend, borlovaggá avatták L. Simon László államtitkárt, ifj. Kecskeméti Jánost, Kisné Csővári Andreát.

 Kinyitotta kapuját a Borutca, a Gasztroudvar, a Sztrapacskaudvar, ahol helyi bor és ételspecialitásokat kóstolhatott a közönség, miközben a színpadon a kiskőrösi és a szomszéd, valamint a szlovák települések hagyományőrző és modern csoportjai adtak ízelítőt tudásukból.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés