Újabb fejlesztések a keceli T.G. Virágdekorban Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2012. június 22. péntek, 06:44

Konferenciával egybekötött gyümölcspárlat készítő taneszköz-avató rendezvényt tartottak június elsején a keceli T.G.-Virágdekor szakképző iskolában.

A megnyitó ünnepség a T.G.Pince Lovagrend és a Magyar Pálinka Lovagrend tagjainak bevonulásával vette kezdetét.  Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Font Sándor országgyűlési képviselő, a Parlament Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, Haszilló Ferenc, Kecel polgármestere, valamint többek között dr. Panyik Gáborné, a Pálinka Nemzeti Tanács tagja, Piros László, a magyar Pálinka Lovagrend nagymestere, dr. Pataky Mihály, az Európai Unió Oktatási Szövetség tagja és dr. Csatári Bálint, a Magyar nemzeti Vidéki Hálózat elnöke is.

A megnyitón Font Sándor köszönetet mondott Téglás András, a T.G.-Virágdekor igazgatójának, hogy rendezvényeivel intézményében létrehozta a magyar pálinka „bázisát” a térségben. Mint azt a mezőgazdasági bizottság elnöke hangsúlyozta, öröm, hogy a már jól működő pálinkafőző technológia újra bővítésre kerül, és ennek alkalmával ismét lehetőség nyílik egy szakmai konferencia megszervezésére is. Kiemelte, hogy az iskolai képzésben ezzel a technológiai bővítéssel immáron a pálinkafőzés teljes folyamatát magas szinten képesek megismertetni a tanfolyamokon részvevőkkel.

Bányai Gábor a hosszú távra való tervezés szükségességét hangsúlyozta. Mint mondta, mind a hazai, mind pedig a nemzetközi piacokon egyre nagyobb a keletje a magyar pálinkának. Ezért nagyon fontos a kiváló alapanyag, a zamatos magyar gyümölcs. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a gyümölcstermesztők is tervszerűen gondolkodjanak a pályázati forrásokkal támogatott ültetény-gazdálkodás, valamint a fejlesztések terén és elképzeléseiket megosszák a vidékfejlesztésért felelős szakmai szervezetekkel, megyei, kormányzati irányítással.

Haszilló Ferenc polgármester a városi önkormányzat nevében köszöntötte a megjelenteket. Méltatta az intézményben folyó szakmai munkát, kiemelte Téglás András igazgatónak a szőlész-borász ágazat, valamint a magyar pálinka ügyében végzett több évtizedes szakmai tevékenységét. Mint mondta, az iskola példaértékűen tart lépést a technológiai fejlődéssel, példa erre az új erjesztő és gyümölcspárlat készítő, számítógépes vezérlésű taneszköz is.

A konferencia ezt követően tartalmas előadásokkal folytatódott. A megjelentek a vidékfejlesztésről, a magyar szakképzési törvényről, a minőségi pálinkafőzés alappilléreiről, valamint a bérfőzésnél keletkező problémákról hallhattak fontos információkat.

A tanszeszfőzde új, egylépcsős, desztilláló technológiai berendezésének működési elvét, annak avatásakor Kovács András, a készüléket telepítő Hagyó Kft. ügyvezető igazgatója ismertette.

A szakmai program egyik fénypontjaként a T.G.-Pince Lovagrend új lovagjai – Szabó Zsolt, Szabó Csaba, Dubai László, Pach Gábor, Tóth B. Sándorné, Tóth Ferenc, Varga Imre,  valamint ifjúsági borkirálynő és borkirálynő avatásra is sor került. A jelölteket Forrai Ákos avatta fel. 

A lovagrend első ifjúsági borkirálynője Pintér Csilla lett. Csilla 1994-ben született, családjával Kecelen él, jelenleg a kiskunhalasi Bibó István gimnáziumban tanul. Érettségi után a budapesti Corvinus egyetem gazdasági szakán kívánja tanulmányait folytatni. Jövőbeni célja, hogy a családi vállalkozásban tevékenykedjen a Pintér Műveknél. Az utóbbi években egyre jobban megismerkedett a borok világával, főként a fehér és a rozé borokat kedveli.

Borkirálynői címet kapott a 24 esztendős Tóth Veronika, aki a szegedi tudományegyetemen, mint munkaügyi és társadalombiztosítási szakember szerzett végzettséget. Jelenleg az egyetem mesterképzésén vesz részt. Családi vállalkozás keretében élelmiszeripari gépgyártással foglalkoznak, partnereik többségében borászok. Az üzleti, valamint a partnerségből kialakult baráti kapcsolatoknak köszönhetően került ő is közelebbi kapcsolatba a borkultúrához.

Boda Zsuzsa

 
 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés