Csokis-meggyes mandulafagyi lett idén az Év Fagylaltja Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2012. június 21. csütörtök, 07:00

Soltvadkert A két esztendővel ezelőtt is győztes kreációt alkotó Csuta Zsolt csákvári cukrászmester „triász” fagyija érdemelte ki az Év fagylaltja 2012 címet június 4-én, Soltvadkerten megrendezett cukrászversenyen. A Magyarország Tortája címről várhatóan július közepén születik döntés, most a győzelemre legesélyesebb öt édességet választotta ki a zsűri.

A többéves hagyománynak megfelelően Szervánszky László Szent Korona Cukrászdája adott otthont az „Év Fagylaltja 2012” országos versenyre érkező fagylaltok és a Magyarország Tortája 2012 pályázatra készített édességek mustrájának. 

A Magyarország Tortája pályázatra beérkezett különlegességekből öt alkotás jutott a döntőbe. Ezek közül július közepén választják ki az augusztus 20-i ünnepség fényét is emelő nyertes alkotást. Az esélyesek között idén az almás kreációk dominálnak: a zsűri tetszését leginkább a Kokó Cukrászda szabolcsi almás máktortája, a Bükfürdői Villa Rosato őrségi sütőtökös almatortája, a veresegyházi Gombai Cukrászda mézes-bazsalikomos málnatortája, a tatabányai Stop Cukrászda császárkörtetortája és a budapesti Major Cukrászda nemzeti trikolór tortája nyerte el.

Pataki János, a cukrász ipartestület elnöke kifejtette: az idei 64 fagylaltcsoda 32 cukrász nevéhez fűződik, míg tortát mintegy negyven készítettek. A tapasztalatokról kérdezve, az elnök elmondta, idén a fagylaltok és a torták egy részére jellemző volt a túldíszítettség, miközben az ítészek a gasztronómiai élmény és a látvány összhangját értékelték. A kiváló minőség mellett a nemcsak díszes, de fogyasztható alkotásokat díjazták. Pataki János elmondta, a verseny fődíja nem jár pénzjutalommal, ám a címmel járó hírverés komoly nyereménnyel ér fel. A tavalyi Év fag

ylaltja versenyen első helyen végzett cukrász például 2011-ben megháromszorozta a forgalmát. Mindemellett a szervezők fontosnak tartják a magyar kézműves cukrászat nimbuszának erősítését – tette hozzá. A házigazda Szervánszky László is az összefogás jelentőségét fogalmazta meg köszöntőjében, utalva arra, hogy nem véletlen, hogy a jeles verseny a Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én zajlik.

A társadalmi zsűriben munkájában részt vett Lantosné Majer Zsuzsanna, aki kismamaként különösen nagy kedvvel kóstolta végig a hűsítő ízkreációkat, mellette Kocsis Tibor, a Csillag születik sztárja pontozta a finomságokat. A borászokat, akik a cukrászda előtti téren finom boraikkal kínálták a közönséget, a társadalmi zsűriben Frittmann István képviselte.

Marco Lorenzoni Olaszországból érkezett, hogy gratuláljon Szervánszky Lászlónak a verseny pazar megrendezéséhez

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés