Get Adobe Flash player
Kiskőrösi hölgyek a családom belüli erőszak ellen Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2012. május 17. csütörtök, 06:31

Több mint 2500 aláírást gyűjtöttek össze kiskőrösi hölgyek a családon belüli erőszak leküzdéséért való összefogásban. Dörmőné Szolnoki Melinda, az akció helyi főszervezője elmondta, az Alkotmánybíróság engedélyezte azt a népi kezdeményezést, melynek célja, hogy a Parlament napirendre tűzze a családon belüli erőszak önálló törvényi tényállássá nyilvánításának kérdését. 50 ezer aláírásnak kell összegyűlnie, hogy ez a cél teljesüljön. 

- Magyarországon ma minden ötödik nőt érint a családon belüli erőszak valamilyen formája, legyen az fizikai bántalmazás, lelki kiszolgáltatottság vagy anyagi fenyegetettség. A statisztikák szerint hetente átlagosan egy nő és havonta egy gyerek hal bele a családon belüli erőszak következményeibe. A bántalmazások 95 százalékában zárt ajtók mögött maradnak, hiszen a hiányos törvénykezés miatt érdembeli büntetés csak alig néhány esetben jár a bántalmazó férjnek vagy élettársnak. Ma nincs tényleges törvény a családon belüli erőszak büntethetőségére, pedig óvatos becslések szerint is közel egymillió nőt és hozzájuk tartozó gyereket érint a probléma. Mint ahogy statisztikából kiderül, a nők ellen elkövetett gyilkosságok több mint 60 százalékát a házastárs követi el. Ezek ijesztő adatok, s hogy ennek gátat szabjunk, emellett emel szót a törvény kikényszerítését célzó akciónk. 

Domonyi Bettina, Frolján Erika és Dömrőné Szolnoki Melinda

Mint magánember támogattad az akciót?

- Természetesen magánemberként is elítélem a családon belüli erőszak bármilyen formáját. Hála Istennek, a mi családunkban ez a dolog mindenkitől távol áll. Az Avon kozmetikumok tanácsadójaként, koordinátoraként pedig természetes, hogy az ügy mellé álltunk. Hiszen ez az akció az Avon társadalmi szerepvállalási tevékenységének része.

Szépségszerekkel az erőszak ellen?

- Cégünk egy kicsit több mint egy szimpla kozmetikumokat forgalmazó vállalkozás. A szépségen túl lelki támaszt kínálunk, és szolidaritást vállalunk minden hölggyel, családanyával. 1998 óta működik Magyarországon a Mellrák elleni kampányunk. Eddig Magyarországon 440 millió forintot adományoztunk, világszinten 640 millió dollárt. Az adománygyűjtő termékekből (például a közismert rózsaszín „Remény szalagja” kitűző, vagy azzal díszített táska, ékszer) befolyt összegből a mellrák elleni program támogatására: 40 millió forintot adományoztak, amiből a Magyar Rákellenes Liga kilenc kórháznak vásárolt mammográf szűréshez szükséges berendezést. Ezen kívül minden eladott termék után 1 forintot utal az Avon a Rákellenes Liga alapítvány számlájára, ez 2011-ben 24 millió forint volt. És ez csak egy a társadalmi szerepvállalásból.

Máshol is példát mutattatok?

- A vörösiszap katasztrófa idején is azonnali gyűjtésbe kezdtünk. Ki ruhát, ki élelmiszert hozott. A cég pedig piacra dobott egy terméket, melynek bevételével a vevő a károsultakat segítette.

A mostani akcióban is csak Avonosok vettek részt?

- Nem! Nagyon sok barátunk, ismerősünk kapcsolódott az aláírásgyűjtéshez. Ennek az összefogásnak köszönhetjük, hogy viszonylag rövid idő alatt több mint 2500 aláírás gyűlt össze Kunszentmiklóstól Kiskunfélegyházáig a kiskőrösiek koordinálásával.

Vnm

 

 

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés