Küzdenek az akasztói és erdőtelki kerékpárútért Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2012. május 17. csütörtök, 06:27

Megfellebbezi a kistérségi önkormányzati társulás a környezetvédelmi felügyelőség azon döntését, miszerint nem ad engedélyt az Akasztó-Kiskőrös és a Kiskőrös -Erdőtelek közötti kerékpárút megépítéséhez, mivel az érinti a Natura 2000 természetvédelmi terület egyes részeit. A másik veszélyben forgó beruházás az Izsáki út mentén, vasúton túl, illetve az erdőtelki szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése.

A kerékpárút esetében régi 8-as lőtér és az 53-as főút mellett néhány kilométeren keresztül mintegy nyolcvan centiméteres sávot érint a beruházás, a Kiskőrös-Erdőtelek között a Komáromi utcától a tüzépig terjedő aszfalt út, valamint a 6-os vízelvezető csatorna nyomvonala Natura 2000-es besorolású. Annak ellenére, hogy egy, még a pályázat beadása előtt kiadott hatástanulmányban a hatóság azt írta, hogy a kerékpárút megépítése szabályos és nem ütközik semmiféle törvénnyel, most nem adták meg az építési engedélyt az új törvénymódosításra hivatkozva. Ugyanennek a tanulmánynak az alapján annak idején még kiadták a pályázat beadásához szükséges elvi engedélyeket.

Mint azt Domonyi László polgármester a legutóbbi testületi ülésen elmondta, sok-sok kötelezően előírt tanulmány készült el az akasztói kerékpárút megépítéséhez, amit előfinanszírozással kellett a kistérségi önkormányzati társulásnak kifizetni. Amennyiben nem lesz eredményes a fellebbezés, nem csak a pályázaton nyert 1,2 milliárd veszik el, de a tanulmányokba fektetett pénz is elúszik.  

- A pályázatokat megnyertük, az akasztói kerékpárút és az erdőtelki szennyvízcsatorna-hálózat építése már meg is kezdődhetett volna. Ez nem csak a mi problémánk, országosan mintegy harminc település járt így, ismertette a polgármester, több önkormányzat áll most hasonlóan értetlenül a helyzet előtt. Nemcsak kerékpárutak, hanem a tervezési szakaszban álló M8-as autópálya építését is leállították hasonló indoklással. Környezetvédelmi szempontból is hasznos lenne a kerékpárút és a szennyvízcsatorna kiépítése, ezért állunk értetlenül a döntés előtt - mondta a polgármester. - Reméljük, fellebbezésünk eredményeként számunkra kedvező eredmény születik és hamarosan hozzákezdhetünk a kivitelezéshez. B.Zs.

Az erdőtelkiek értetlenül állnak a hatóság indokai előtt. Az út széle nem rejt különleges természeti értékeket, amelyet a Natura 2000 program védeni hivatott. 

Viszont az erdőtelki kerékpárút és szennyvízcsatorna-hálózat megépítése jelentős előrelépés lenne a környezet védelme szempontjából. 

Ha nem jár sikerrel a fellebbezés 1,2 milliárd forint pályázati pénztől esik el a kistérség. Pazdernyik Sándorné Marika, az aláírásgyűjtést kezdeményezett a határozat ellen.

 
 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés