Get Adobe Flash player
Elfogadták az iskolák egyházi kézbe adásához szükséges törvénymódosítást Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2012. május 16. szerda, 06:57

Országos viszonylatban jelenleg 7-7,5 százalékra tehető az egyházi fenntartású oktatási intézmények aránya, és a kormányzati szándék szerint ez a jövőben tovább növekedhet. Az egyházakra ugyanis nem csak intézményfenntartó szervezetként, hanem közösségmegtartó erőként tekint az állam.

Május 31-ig aláírják a szerződést a Petőfi iskola és a gimnázium evangélikus egyházi fenntartásba adásáról.

Az elmúlt időszakban több településen – többek között Kecelen, Kiskőrösön, Soltvadkerten, Tázláron – tettek előkészületeket arra, hogy egyházi fenntartás alá kerüljenek oktatási intézmények. Eközben megszületett az a törvény, amelynek értelmében az önkormányzati fenntartás alatt álló iskolák 2013. január 1-jétől állami fennhatóság alá kerülnek.

Mindazok számára, akik eddig szerződéses előkészületeket tettek egy új – esetleg egyházi – fenntartóval való megegyezésre, most az utolsó jogi akadály is elhárult – jelentette ki Font Sándor országgyűlési képviselő. 

– A kistérségi társulásban működő iskolákat érintette január 1-jétől az a jogszabályi változás, aminek következtében nem voltak jogosultak másik fenntartóval megállapodást kötni.  Ugyanakkor – egy másik szabályozás értelmében – legkésőbb május 31-ig meg kell kötni az új társulási szerződést ahhoz, hogy szeptemberben az új fenntartó elkezdhesse a működtetést. A kialakult helyzet orvoslásához a közoktatási törvény módosítására volt szükség. Komoly előkészületek után április 23-án, hétfőn a parlament megszavazta az általam beadott indítványt, majd a jogszabály április 27-én, pénteken, kihirdetésre került.

Font Sándor szerint ez a döntés nagyon komoly lendületet adhat a térség oktatási színvonalának. Mint mondja, tapasztalatai szerint azokban az intézményekben, amelyeket fenntartásra átvett valamelyik egyház, a kezdeti kételyek is hamar elillantak. Az oktatási környezet stabil, nyugodt és magas színvonalú, az oktatási kultúrában pedig komoly minőség emelkedés történt, a nevelés javára. 

Tóth Tímea

 

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés