Get Adobe Flash player
Jön a csekkadó? Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2012. május 11. péntek, 06:34

Pénzbe kerülhet a sárga csekkes befizetés, a készpénzfelvétel a bankautomatából, de még a csoportos beszedés is. A kormány tervei alapján minden pénzügyi tranzakciót adóval terhelne. A Nemzetgazdálkodási Minisztérium szerint az új adóról még nincs döntés, de a szakértők máris a negatív hatásról beszélnek. A tervezett pénzügyi forgalmi adó a tranzakciós összeg 0,1 százaléka lenne. Így éves szinten akár százmilliárdos bevételt is eredményezhet a legújabb adónem.

Az adószakértők szerint az adó bevezetése ebben a formában nem lenne szerencsés, mert a szürke és feketegazdaságot erősítené, és a bankokat gyengítené. „Sima ügyleti adóként nem ütközik semmibe, csak éppen megnézhetjük majd, hogy hányan és hova viszik a pénzüket a magyar bankrendszerből”- fogalmazott.

Kovács Levente, a bankszövetség főtitkára azt mondta, velük még nem egyeztettek ebben az ügyben, hasonló adó bevezetésére azonban az Európai Unió már tett kísérletet. Az Európai Bizottság 2010 óta szorgalmazza egységes pénzügyi tranzakciós adó bevezetését mind a 27 tagállamban, a jelenlegi tervek szerint azonban ez a másodlagos kereskedelmet, vagyis csak a pénzügyi szervezeteket, bankokat, biztosítókat, brókerházakat és ezek egymás közötti ügyleteit terhelné.

Czinkóczki János:

- Több uniós tagállam próbálkozott hasonlóval, többek között a franciák is, de nem jött össze nekik. Többnyire azért, mert egyértelmű, hogy a csekkadó a feketegazdaságot segíti, mivel az érintettek ahol csak lehet a zsebből-zsebbe fizetésre térnek majd át, hogy kikerüljék az adót. Értem én, hogy baj van a költségvetéssel, és valahonnan forrást kell szerezni, de nem találom jónak, hogy ismét a lakossággal akarják összedobatni a hiányzó bevételt. Így is magas a családok rezsiköltsége, még több fizetnivalóval nem szerencsés tovább rontani a helyzetet. Igaz, az egy ezrelék nem magas, de éves szinten már jelentős többletteher, főként a vállalkozásoknak, akik a béreket, járulékokat, áruforgalmat is hivatalos pénzügyi tranzakciókkal végzik. Ez újabb teher, annyi minden más mellett, amit ki kell majd termelni. De miből?

 
 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés