Egyre több a közlekedési bűncselekmény Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2012. május 09. szerda, 06:41

A balesetek előidézésében még mindig a gyorshajtás, az ittas vezetés áll az élen, de sokan nem kapcsolják be a biztonsági övet sem, pedig annak használata akár életet is menthet - mondja Kothencz Zoltán, a közlekedésrendészeti osztály vezetője éves értékelésében. Az elsőbbség meg nem adása is a baleseti okok élén áll, vannak, akik úgy gondolják, rájuk nem vonatkoznak a közúti jelzőtáblák utasításai.

Az elmúlt évben Kiskőrös belterületén húsz sérüléses baleset történt, ebből két esetben súlyos kimenetellel járt a karambol. Ha az elmúlt évekre visszatekintünk, akkor a legtöbb baleset 2008-ban történt, ekkor huszonötször vonultak helyszínelőink a városban. Halálos kimenetelű baleset 2007 óta nem történt Kiskőrösön. A közlekedési bűncselekmények száma azonban 76 esetről 86-ra emelkedett. 

Mit lehet tenni a balesetek megelőzésének érdekében?

- Az ittas vezetők kiszűrésére minden héten tartunk ellenőrző akciókat. Tavalyelőtt 61, tavaly 79 esetben szondáztattunk olyan sofőrt, aki alkoholt fogyasztás után ült a volán mögé. A közlekedési bűncselekmények számának növekedése is az ittas vezetésnek tudható be. Nagy erőfeszítéseket teszünk az ifjúság felvilágosítására, az óvodások számára rajzversenyeket hirdetünk, az iskolásoknak kerékpáros versenyeket szervezünk, az osztályfőnöki órákon baleset-megelőzési előadásokat tartunk. Fontos, hogy felszámoljuk a városban a balesetveszélyes helyeket, ezért a közútkezelővel folyamatosan végezzük az utak és a forgalmi rend felülvizsgálatát.   

Mit érdemel az a bűnös, akit ittas vezetésen kapnak?

- Minden esetben megindítjuk a bűntető-eljárást. Élünk az őrizetbe vétel lehetőségével, elvesszük a jogosítványt, az ittas vezetők pedig 72 órán belül a bíróság elé állnak. És természetesen nem elhanyagolandók a befizetendő büntetési összegek, amelyek az elmúlt években jelentősen megemelkedtek. Ugyancsak nagy hangsúlyt fektetünk a biztonsági öv használatának ellenőrzésére is. Bár nem Kiskőrösön, de a térségben történt több halálos kimenetelű baleset is, ami a biztonsági öv használatával nagy valószínűséggel elkerülhető lett volna. 

A külföldiek, illetve a külföldi rendszámú autók sofőrjei sem ússzák már meg a büntetést.

- Leginkább a hétvégeken halad át városunkon sok külföldi autó, ezért ellenőrzéseinket ezekre az időszakokra tervezzük az 53-as főúton. Addig egyetlen gyorshajtót sem engedünk tovább, amíg a büntetést ki nem egyenlítették. Ha nincs nála elég készpénz, elkísérjük a bankba, vagy a pénzváltóba, hogy ez ne legyen akadály.

-bzs-  

 
 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés