Tizenhat évi fegyházat kapott Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2012. május 09. szerda, 06:39

Tizenhat évi fegyházbüntetésre ítélte a Kecskeméti Törvényszék azt a rablót, aki még a 9 éves kisfiú spórolt pénzét is elvitte abból a kiskőrösi házból, amit álarcban, fegyveresen rámolt ki másodmagával, 2010. januárban. Azt a férfit azonban, aki a vád szerint a bűntársa volt, bizonyítottság hiányában felmentette dr. Fodor Endre bíró.

Az előzmények: 2010. januárban egy kiskőrösi családi házba ment be két álarcos ismeretlen. A házaspárt – akiknek kiskorú gyermeke a bűncselekmény alatt otthon volt – az álarcot viselő, fegyveres férfiak összeverték, majd arra kényszerítették őket, hogy átadják a széfből az értékeiket. Mintegy 45-60 percet töltöttek a rablók a lakásban. Az idő múltával az egyik támadó – T. János – egyre agresszívabb lett, és hangosan kiabált. Nem hitte el, hogy csak ennyi pénz van a házban. Már ott tartottak a bűnözők, hogy még a gyerek iskolatáskáját is magukkal viszik – ebbe akarták pakolni a zsákmányt – amikor a kisfiú a spórolt pénzét is felajánlotta, csak ne bántsák az édesanyját. Végül egy szatyorba pakoltak mindent és elmentek. Húszmilliónyi ékszert, valutát és forintot, valamint műszaki cikkeket vittek el. 

Ehhez képest a Kecskeméti Törvényszéken tavaly kezdődött büntetőperben az elsőrendű vádlott, a nyolc általános iskolai osztályt végzett, majd bőrdíszművesnek tanult, 42 esztendős T. János elismerte a bűnösségét, de rögtön hozzátette, hogy nem a vádban. Azt állította a vallomásában, hogy a kirabolt házaspár női tagja kezdeményezte a bűncselekményt. A bűnöző konkrétan azt mondta a bírónak, hogy így akarta a válófélben lévő asszony elkerülni az osztozkodást a férjével.

Fodor bíró azonban semmilyen bizonyítékot nem talált a tárgyalássorozat alatt arra vonatkozóan, ami a rabló „felbujtásról” szóló vallomását igazolta volna. Véleménye szerint arról volt szó, hogy a büntetett előéletű, budapesti T. János saját információ, tervei alapján követett el egy bűncselekményt Kiskőrösön. Azt a 45 éves férfit azonban, akit a rendőrök, majd az ügyészek is a bűntársának mondtak, fel kellett mentenie a bíróságnak. Egyébként az illető – aki korábban főként autókkal kapcsolatos bűncselekményekről volt ismert a hatóságok előtt - végig azt mondta, hogy ártatlan, nem tud semmiről, nem járt Kiskőrösön, nem tudja, miért vádolják és állították bíróság elé, hiszen nem követett el semmit. Valamint ugyanezt mondta T. János is, aki ugyan nem nevezte meg a bűntársát, azt azonban ő is következetesen hangoztatta, hogy nem a perbe fogott férfi volt az.

Az ügyészség a most kihirdetett ítélet elhangzását követően a másodrendű vádlott esetében a bűnösség megállapítását kezdeményezte, ezért fellebbeztek. Emiatt a büntetőügy a Szegedi Ítélőtáblára kerül. Amennyiben itt is felmentenék a másodrendű vádlottat, akkor több milliós kártérítésre perelheti a Magyar Államot, amiért 2 éven keresztül előzetes letartóztatásban volt. 

N.N.M.

 
 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés