Elhárul az akadály az iskolák egyházi kézbe adása elől Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2012. május 08. kedd, 06:28

 

Font Sándor országgyűlési képviselő közbenjárására megoldódni látszik a fenntartóváltás problémája a Petőfi általános iskola és a gimnázium ügyében. Mint arról korábban beszámoltunk, a két intézményt az evangélikus egyház fenntartásába kívánja átadni az önkormányzat. A Magyar Evangélikus Zsinat már kinyilatkozta együttműködési szándékát. Megtörténtek a szülői fórumok is, melynek lecsengése pozitív volt. Azonban egy tavaly december végén hozott jogszabály-módosítás akadályozza az iskolák egyházi fenntartásba adását. 

Az oktatási törvény módosítói valószínűleg nem szándékosan alkottak olyan jogszabályt, amely nem támogatja a kiskőrösi önkormányzat terveit. Az érintett önkormányzatok Font Sándor országgyűlési képviselőhöz fordultak segítségért, aki személyesen járt közben az ügyben.

- A probléma lényege, hogy a parlament a megreformált közoktatási törvényből kiemelt két pontot, amely megkönnyítette a megyei fenntartású intézmények átadását a kormányhivatalok kezelésébe. – kezdi a probléma ismertetését Font Sándor. - Ezzel a ponttal együtt azonban kikerült egy olyan mondatrész is a szövegezésből, mely lehetőséget biztosított volna a társulásban működtetett oktatási intézmények más fenntartásba való átadására, a mi esetünkben az egyházi fenntartásba. Enyhén szólva patthelyzet alakult ki emiatt a térségben. Ugyanis a dolog nem csak Kiskőrösről szól, hanem Soltvadkert, Imrehegy, Tázlár és Fülöpszállás is hasonló lépésre készül az iskoláit illetően. A legnagyobb gond a határidő. Ugyanis, ha nincs meg a szerződés az új fenntartóval május 31-ig, akkor nem lehet a következő tanévet csak az előző formában megkezdeni. 

- Amint február közepén kiderült, hogy probléma van, azonnal jeleztük a döntéshozóknak, és megkezdődtek a tárgyalások – ismerteti a képviselő. - Mondhatom, átjártam magam a lehetetlennek tűnő szűk lyukon, ami a döntés megváltozásához kell. Megkezdtem a lobbi munkát, a három frakcióvezetővel és a minisztérium munkatársával közösen megoldást kerestünk. Az gyorsan kiderült, hogy év közben nem akarnak törvényt módosítani a mi kedvünkért. Amit pedig ők javasoltak, az számunkra nem kivitelezhető. 

- Mára megegyezés született, hogy mégis csak lesz törvénymódosítás. Egyelőre elvi a döntés, a szövegezés elkészült. A járások kialakításának törvényei közé illesztik be ezt a számunkra kedvező megoldást. Erre várhatóan május utolsó hetében kerül sor. Ezzel lehetővé válik, hogy május 31-ig a szerződés megkötésre kerüljön az önkormányzatok, illetve a kistérségi társulás valamint az egyházi fenntartók között. Nagyon szoros a határidő, de úgy néz ki, hogy az ütemezés kivitelezhető. Ez a múlt héten dőlt el. Most már csak rajtunk, törvényhozókon a sor, hogy május 24-25-én kihirdetésre kerüljön a törvény. 

V. Nagy Melinda

 

 

 

 
 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés