Minisztériumi engedélyre várnak Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2012. április 05. csütörtök, 07:02

Minisztériumi engedélyre vár a Petőfi iskola és gimnázium egyházi fenntartásba adása ügyében az önkormányzat, hangzott el azon a tájékoztatón, melyet szerda este tartottak a szülői munkaközösségek vezetőinek és a pedagógusoknak az evangélikus imaházban. A tanácskozásra közel hetvenen gyűltek össze. Számos szülő érkezett jegyzettel, ezen a fórumon ugyanis a Magyar Evangélikus Egyház Országos Irodájának vezetőitől kaptak tájékoztatást a várható átszervezésről.

Domonyi László polgármester örömmel közölte a hallgatósággal, hogy az evangélikus zsinat, mely a legfőbb szerv a döntéshozatalban, kinyilatkoztatta szándékát a fenntartói státuszra. Ezzel megvalósulni látszik Lupták György esperes közel húsz éve dédelgetett álma, hogy a városban szervezett formában óvodától a középiskoláig keresztyén szellemiségben nevelődhetnek gyermekeink. Egyetlen bökkenő merült fel, január elsejétől a kormány korlátozta az önkormányzati társulásban működő feladatok kiszervezését. Így a minisztérium engedélye is szükséges a két intézmény egyházi kézbe adásához. A városvezető hangsúlyozta, nem fél attól, hogy felborulna az eddig megszokott beiratkozási rend, mivel a Bem iskola ugyanolyan magas színvonalú oktatást biztosít. A gimnázium esetében viszont a túlélés egyetlen lehetősége az egyházi kézbe adás, arról nem is beszélve, hogy a városi büdzsé így 78 milliós kiadástól szabadul meg. Hozzátette, ettől függetlenül nem ez a hangsúlyosabb a döntésben, hanem az, hogy gyermekeinket minél tovább helyben tudjuk tartani. 

Kákay István, a Magyar Evangélikus Egyház Országos Irodájának vezetője örömmel vette, hogy a város vezetése pozitívan áll az ügyhöz. Az evangélikus egyház egyébként is csak olyan intézményeket vesz át fenntartásba, ahol a lakosság körében semmilyen ellenállásba nem ütközik a fenntartóváltás. A Magyar Evangélikus Egyház 22 óvodát, 11 általános iskolát, 13 középiskolát és 3 felsőfokú intézményt vett szárnya alá 1989 óta, melyben több mint 11 ezer diák tanul.

A várható iskolai élet bemutatása után a szülők tettek fel kérdéseket. A Petőfi általános iskolától a kisoroszi tábor sorsa iránt érdeklődtek, vajon az is egyházi fenntartásba kerül? Domonyi László válaszából egyértelműen kiderült, a tábor önkormányzati kézben marad, de minden gyermek számára továbbra is biztosítják a tábor használatát. 

Egy apuka a középiskolai felvételi rangsor iránt érdeklődött, kinek lesz nagyobb esélye a bejutáshoz, aki evangélikus, vagy aki jobb iskolai eredménnyel jelentkezik? A válasz értelmében továbbra is a minőségre fognak törekedni, tehát a középiskolai felvételnél nem élvez elsőbbséget önmagában az evangélikus vallás, kizárólag a hozott tanulmányi átlag számít a középiskolai felvételnél.

vnm

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés