Közvilágítás, randalírozók és kóbor ebek Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2012. március 12. hétfő, 07:47

Szabóné Lovász Márta, a 6. számú választókerület képviselője a Szűcsi óvodában tartott február 16-án lakossági fórumot. 

A kerületben lakók közül többen is panaszolták, hogy több ponton nem működik a közvilágítás. Domonyi László polgármester kérte, hogy minden kiégett lámpát jelentsenek a polgármesteri hivatalban, vagy jelezzék a képviselő asszony felé, ugyanis a város általányt fizet a Démásznak, így nem lesz kevesebb a számla, ha nem működnek a köztéri lámpák. 

A fórumon jelenlévő Horváth Attila százados, a rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője jónak értékelte a város közbiztonságát. Kiemelte a lakosok felelősségét a megelőzésben. Mint mondta, még jobban oda kell figyelnünk egymásra, a szomszédokra, így észrevehetjük az idegen, átutazó betörőket. Hangsúlyozta a térfigyelő kamerák jelentőségét, amellyel a közelmúltban több elkövető mozgását nyomon tudták követni.

A Délibáb utcai lakosok közti feszültség idén is felmerült a fórumon. Régi elképzelés, hogy egy roma lakos, úgymond felügyelőként segítene a rend fenntartásában. Mint azt Sztojka László, a Baxtale Rom Egyesület vezetője elmondta, már körvonalazódik a megoldást. Mivel azonban ingyen és önzetlenül nem várhatják el a munkát senkitől, először munkabért kellene előteremteni a feladat elvégzésére alkalmas ember részére. Domonyi László javaslata szerint a közmunka program keretén belül megbízást tudnak adni a felügyelői munkára, amennyiben megfelel a feltételeknek.

A kóbor kutyák helyzete is visszatérő gond a kerületben. Panaszolták a lakók, hogy félnek sötétedés után gyalogosan, vagy kerékpárral közlekedni az éhes, támadó ebek miatt.

A polgármester elmondta, hogy az elmúlt hetekben közel tíz kóbor kutyát fogtak be a mezőőrök, az ebeket a keceli telepre szállították. A jövőben, aki nem látja el a kutyáját azonosító chippel, annak ebadót kell fizetni. A kötelező oltások elmulasztása miatt kirótt bírságot is következetesen be fogják hajtani. Aki nem rendelkezik az adó-befizetési és az oltási dokumentumokkal, annak a kutyáját elszállítják.

Lévai Mátyás volt képviselő régi szerszámokból, relikviákból álló helytörténeti gyűjteményét ajánlotta fel a városnak, amit Domonyi László köszönettel fogadott. Mint mondta az örökségmegőrzés program 100 százalékos támogatásával szeretnének egy tanyaépületet vásárolni Kiskőrös határában, amit skanzenként rendeznének be, és ahol jó helyen lenne a felajánlott gyűjtemény.

A beszélgetés során felmerült, hogy a városi vezetés adjon nagyobb lehetőséget a helyi építőipari vállalkozásoknak az önkormányzati beruházások során.

Domonyi László felhívta a figyelmet arra, hogy a 8 millió feletti projektek esetében kötelező a közbeszerzési eljárás megindítása, erre pedig mindenki beadhatja a pályázatát, aki megfelel a kiírt feltételeknek.

Boda Zs.

 
 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés