Kiskőrös újra járásközpont lehet Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2011. október 26. szerda, 06:24

Dr. Kerényi János a magyar közigazgatás átalakításáról 

– Olyan átalakulás kellős közepében vagyunk, ami a magyar közigazgatást és az önkormányzati rendszert fenekestül forgatja fel – kezdte összefoglalóját dr. Kerényi János kormánymegbízott azon a sajtótájékoztatón, aminek központi témája Kiskőrös jövőbeli szerepe volt ebben az átalakuló struktúrában. 

– Január 1-jétől – a volt közigazgatási hivatalok bázisán – felállt a 20 kormányhivatal. Ennek célja a területi államigazgatás átszervezése volt. Bács-Kiskun megye esetében 16 szakigazgatási szerv jött be a kormányhivatalhoz, amiből most a régiós átszervezés miatt a munkaügyi hivatalok visszakerültek megyei szintre. Így Kiskőrös tekintetében jelenleg – a munkaügyi kirendeltség megyei szintre kerülése után – 60 fő dolgozik a kormányhivatal keretein belül – foglalta össze Kerényi János a jelen helyzetet, majd kitért a jövő elképzeléseire.

Ahogy a kormánymegbízott fogalmazott, a járási központok megszervezésekor minden egyes mutatóban Kiskőrös az a település ebben a térségben, amely joggal pályázhat a járásközponti címre. 

A jelenlegi elképzelések szerint ugyanis a 2013-ban megvalósuló új közigazgatási koncepció szerint tizenegy járás lesz Bács-Kiskun megyében. S bár a székhelyekről még nincs végleges döntés, Kerényi János szerint Kiskőrös jó eséllyel számíthat erre a szerepre. 

Új választókerületi határok

A járási központok kijelölésének fő rendező elve, hogy a területhez tartozó települések állampolgárai 30 kilométernél ne lakjanak távolabb a székhelytől. Fontos azonban, hogy Bács-Kiskun megyében a jelenlegi tíz helyett létrejövő – valószínűleg – hat egyéni országgyűlési választókerület nem a járások határaihoz igazodik majd.

A közigazgatás átszervezésének szükségességét a kormánymegbízott egyetlen mondattal így indokolta: közelebb kell hozni az államigazgatást az emberekhez. Hangsúlyozta: a jelenlegi bürokratikus rendszer rendkívül drága és bonyolult. Mindezt nagyban leegyszerűsíti majd az önkormányzati és az államigazgatási rendszer szétválása. 

Itt is lesz kormányablak

Az új közigazgatási koncepció alapján a járások területi államigazgatási egységként fognak működni, a tervek szerint a kormányablakok ezeken a szinteken is kinyitnak, és ide tartoznak majd az okmányirodák feladatai is. Az átszervezés után a járási központok kormányablakai lesznek azok az egységek, amelyek az egész államigazgatási rendszert közelebb hozzák az állampolgárokhoz.

A kormánymegbízott kitért a megyei önkormányzatok január 1-jévtől gyökeresen megváltozó szerepére. Emlékeztetett arra, hogy e politikai testület intézményfenntartó jogköre megszűnik, a jövőben kizárólag fejlesztéspolitikával foglalkozik. Hangsúlyozta: Bács-Kiskun megye pozitív példa a megyék között a rábízott vagyon megőrzésében. 

A feladatátvételből adódóan a kormányhivatalnak fel kell állítania egy intézményműködtető szervezetet, amely a jövőben a 24 intézmény, 14 gazdasági társaság és 21 db közalapítvány sorsa felett őrködik. Kerényi János nem titkolta: az átalakulás érdeksérelmekkel járhat. Ennek ellenére – szögezte le – elkötelezett a nagy rendszerek átalakításában, mert ez az ország érdeke. 

Közelebb az emberekhez

Dr. Kovács Miklósné dr. Molnár Ilona, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal hivatalvezetője hozzátette: közigazgatási szempontból nem érdemes sem egymásra vetíteni, sem összemosni a kistérség és a járás fogalmát. A kistérségi társulások ugyanis különböző feladatok ellátására szövetkeztek, míg a járások kapcsán közigazgatási hatósági feladatokról beszélünk. Ennek tükrében a kistérségi társulások által ellátott feladatok akár meg is maradhatnak. 

Az elképzelések szerint amellett, hogy Kiskőrös járásközpont szerepet kap, kormányablak lesz Kecelen és Soltvadkerten is. Így érvényesül a legfontosabb elv, azaz, hogy a hatósági ügyintézés kerüljön közel az emberekhez. Molnár Ilona leszögezte: az átalakulás kapcsán új fogalmakban kell gondolkodni.

Az új közigazgatási koncepció szerint 2013-tól tizenegy járás és hat egyéni országgyűlési választókerület lesz Bács-Kiskun megyében – adott tájékoztatást Dr. Kerényi János.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés