Viharkárokat mentettek a tűzoltók Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2011. augusztus 04. csütörtök, 06:56

 

Hurrikán erejű szél, tomboló vihar söpört végig az országon július 20-án. Fákat döntött ki, ágakat tört le, tetőket sodort magával.  Bőven kaptunk belőle mi is. A megyében több száz, városunkban tíz riasztás futott be aznap a tűzoltókhoz, tájékoztat Paksi Dénes tűzoltó parancsnok.

- Tetemes károkat okozott a szél a sűrűn lakott településeken - mondja a parancsnok. - A mi tűzoltóink azonnal a megyeszékhelyre mentek, ahol a kárelhárításban álltak helyt. Egy nagy platánfa borult egy ház tetejére, amit daru segítségével emeltek le. Kiskőrösön is sok fát károsított a vihar, kerítésekre, épületekre dőltek. A polgármesteri hivatal udvarát is beterítették a faágak, néhány autó tetejére is jutott. Az utakon is kerülgették a letört faágakat, a Klapka utcán két helyen, az 52-es és az 53-as útról is érkezett emiatt riasztás. 

Több a műszaki mentés

Ha az elmúlt évek statisztikai adatait nézzük, egyre inkább növekszik a műszaki mentések száma a tűzesetéhez képest. A sok csapadék miatt a szivattyúzások száma is magas. Tavaly mintegy 500 esethez hívtak minket, amelyből több mint 200 esetben szivattyúztunk. Az utóbbi években az éghajlatváltozásnak köszönhetően többször tombol nagyobb erejű vihar, dömpingszerű csapadék. Egyre több autó van az utakon, ezért is törvényszerű, hogy nő a közlekedési mentések száma – mondja Paksi Dénes.

Szegényes technika

- A megye legkisebb tűzoltósága vagyunk és a legkisebb keretű önkormányzathoz tartozunk, ennek következménye, hogy technikai felszereltségünk nem a legjobb. Védőruhákat, szakfelszereléseket vásárolunk, de a nagy értékű beruházásokra hiába pályáztunk. 2007 óta van érvényben egy nyertes pályázatunk egy új tűzoltóautóra, de még nem kaptuk meg, annak ellenére, hogy a mintegy 20 milliós önkormányzati önrész rendelkezésre áll. Laktanyánk sem a legjobb állapotú, s bár a felújításra is van 20 százalék önrészű, 50 milliós nyertes pályázatunk, a központi források szűkülése miatt ezt a pénzt sem tudjuk felhasználni. A jövőre nézve pedig teljesen tanácstalanok vagyunk. Szervezeti átrendezés előtt állunk, újra állami irányítás alá kerülünk, az önkormányzati státuszunk és önkormányzati intézményi jellegünk megszűnik. A kérdés, hogy az állam lesz-e annyira jó gazdánk, mint az önkormányzat?

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés