Öngyilkos fiatalok: Mindig van figyelmeztető jel Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2011. július 25. hétfő, 06:49

 

Egy 21 éves és egy 19 éves lány holttestére bukkantak nemrégiben Budapesten egy parkolóban. A lezárt autóban talált barátnők halálát mérgezéses fulladás okozta. 

A vizsgálatok szerint a két lány öngyilkos lett. Erre utal, hogy a figyelmeztetést tettek ki a járműben: ne nyissák ki az ajtót, mert méreg van az autóban. Tettük elgondolkodtató, már csak azért is, mert az elkövetés módjához az interneten találtak ötletet. 

Az öngyilkos fiatalok száma az utóbbi évtizedekben ugrásszerűen megnövekedett, Bács Kiskun a statisztika élén áll. A témáról Török Zsuzsa pszichológussal beszélgettünk.

- Az öngyilkossági kísérletet elkövetők között a nőknél a kapcsolati probléma áll a felderített okok között, a férfiaknál az egzisztenciális bizonytalanság vezeti a listát, de sok esetben mindkét motívum szerepet játszik. Mindkét nemre igaz viszont, hogy az esetek 50-70%-ában súlyos depresszióban szenved az illető. Vagyis ha a depressziót idejében észleljük és teszünk ellene, sokat javíthatunk a szomorú statisztikán. 

Kamaszkori miértek

A kamaszkor egyfajta életkori "krízis", melyen túl kell jutni. Ebben az életkorban a fiatalok keresni kezdik önmagukat, helyüket a világban. Az önállósodási próbálkozások időszakában számos kérdés merül fel a kamaszokban: Ki vagyok én? Hogyan látnak mások? Milyennek fogadnak el? Ki-ki megvonja önértékelésének pozitív vagy negatív mérlegét. A fiatalok túlnyomó többsége képes megbirkózni a kamaszkor nehézségeivel, de azok, akiknek ez nehezebben megy, gyakran deviáns megnyilvánulásokat mutatnak. A kockázati tényezők közé sorolható az alkohol és a drog használat, de a családi példa hatása is tetten érhető az önpusztító magatartásban. 

Segélykiáltás

Az öngyilkosság veszélyének felismerésében döntő szerep jut a környezetnek, a szülőknek, a barátoknak. Felfigyelhetnek arra, hogy a fiatal nagyon negatívan látja a világot, gondolkodása beszűkül, magatartása önpusztítóvá válik. A legtöbben valamilyen formában jelzik szándékukat a környezetüknek, de sok esetben sajnos csak utólag értik meg a jelzéseket. Ha a negatív jeleket észlelve támogatást, segítséget tudunk nyújtani az illetőnek sokszor már az is elegendő lehet a tett megakadályozásához. Az élni akarást támogató környezet mellett azonban nagy szükség van ilyenkor a szakember segítségére is. 

Megoldás: korai felismerés

Nagyon fontos, hogy a szülők, a környezet idejében felismerje, hogy szerettüket önpusztító gondolatok foglakoztatják. Figyelmeztetőek lehetnek a viselkedésben mutatkozó markáns változások. A leggyakoribbak: negatív gondolatok önmagával, a világgal és a jövővel kapcsolatban, önpusztító szándékáról beszél vagy ír, ezt a témát keresi az interneten, hosszú időn keresztül ingerlékeny, vagy épp apatikus, jelentősen megváltoznak étkezési, alvási szokásai, hanyatlik az iskolai teljesítménye, felhagy az egykor kedvelt tevékenységeivel, kerüli a barátait, bezárkózik, megválik kedvenc tárgyaitól.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés