Dubai, a földi paradicsom Nyomtatás E-mail
Írta: Boda Zsuzsa   
2011. július 19. kedd, 11:41

Sunny és Ildikó két kultúra között 

Dubai, a meseszép álomvilág az Egyesült Arab Emirségekben. 

Aki járt már a pompázatosan gazdag másfélmillió lakosú emirátusban, mindig visszavágyik, hogy újra megcsodálhassa egyedülálló, pazar különlegességeit. Sunny S. Amin évekkel ezelőtt Dubaiból Magyarországra jött tanulni, aztán kiskőrösi lányt vett feleségül és itt alapított családot. Neje Szabó Ildikó, a Bem iskola angol tanára, két gyermekük, Ádám és Adrián. Sunnyt vállalkozása és gyökerei Dubaihoz, családja pedig Kiskőröshöz köti.

- Dubairól csak legekben lehet beszélni - mondja Sunny. - Egyedülállóan gyors fejlődésen ment keresztül, amióta 1966-ban olajat találtak itt. Azóta a Föld egyik leggazdagabb országa, közkedvelt turistacélpont, itt található a világ legmagasabb épülete, a 828 méter magas Burdzs Kalifa. Sehol sincs ennyi különleges építészeti megoldással készült hotel, bevásárlóközpont, pazar fesztivál, expo, sportesemény. Dubait az Ál Maktúm dinasztia vezeti már az ezernyolcszázas évek közepétől. A családot nagy tisztelet övezi, ők állnak ma is a legfontosabb posztokon. Az olajból származó bevételből nemzetközi színvonalú turista célponttá fejlesztik az emírséget. Ennek érdekében szorgalmazzák a fiatalok külföldi diplomaszerzését és a más országbéli szakemberek letelepedését is. Akár a tízszerese is lehet a bére egy mérnöknek, vagy egy orvosnak, mint Európában. Pályázatokat írnak ki a hotelek és a luxusépületek tervezésére, egy a lényeg: hogy minél extrémebb, figyelemfelkeltőbb legyen, és mindemellett a turisták kényelmét és igényeit is maximálisan kiszolgálja. 

Például az Al Bustan Centre, Dubai legkedveltebb bevásárló központja, amelyben 640 luxuslakosztály, 95 plaza, és beltéri vidámpark is található. Ott vannak a mesterséges Pálmaszigetek, vagy a földgömb alakú Világszigetek. Dubai szimbóluma, a vitorláshajót formáló Burdzs al-Arab, vagyis az arabok tornya, a világ első hétcsillagos, egyben a legdrágább szállodája.

Gondolom, az élet is drága…

-  A dubai luxus megfizethető. Sőt! Nálunk például nincs adó, sem a magánembereknek, sem a cégeknek. Az olajból és a turizmusból befolyó pénzt az infrastruktúra fejlesztésére fordítják, iskolákat, kórházakat építenek, persze mindezt magánbefektetőként. Ötödébe kerül minden, mint itt. Ünnepek alatt például nem ritka a hatvan százalékos árkedvezmény sem. Mivel az év nagyobb részében forróság van, nyáron mintegy 50, télen 30 fok körül van az átlaghőmérséklet, mindenhol alapvető a klímarendszer. Egy bevásárló-központban például komplett sípályát építettek.  

TB járulék sincs?

- A kórházakban fizetni kell az ellátásért. Nincs gyes sem, a nők szülés után három hónappal már dolgoznak. Azonban meg tudják fizetni a bébiszittert, és a házvezetőnőt is. 

Ma is betartják az ősi törvényeket?

- A nők csadorban járnak, még az egyetemet végzettek is. A divatáru üzletekben azonban ezerféle közül választhatnak. Fotózni őket, mint ahogyan a katonai épületeket is, szigorúan tilos. A férfiaknak több feleségük is lehet, az ő szavuk az első, de tisztelik az asszonyokat és udvariasak velük. A nemzeti vallás, az iszlám ma is meghatározza a gondolatokat és ennek tiszteletére kérik az idegeneket is. A turistáknak mindenhová szabad bejárásuk van, kivéve a mecseteket.

Szigorúak a törvények?

- Tilos részegen randalírozni, vagy szemetelni, az ittas vezetésért is komoly pénzbüntetés jár. Mindezért a helyieket bebörtönzik, a külföldieket pedig kiutasítják az országból. A szigorú törvények miatt nincsenek tolvajok, betörők. Éppen ezért Dubai a világ legbiztonságosabb országa. Persze az arab nők sohasem lehetnek idegen emberek feleségei, ha mégis, nincs helyük többé az országban. A családok nagyon gyermekcentrikusak, anyanyelvünk mellett minden gyerek folyékonyan beszél angolul is.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés