Józsi feltámadt Nyomtatás E-mail
Írta: Boda Zsuzsa   
2011. június 16. csütörtök, 14:26


A nemrégiben átalakult Közép-Európában egyedülálló kiállítási anyaggal rendelkező múzeumba Békásmegyerről került ez az úthenger még 1976-ban. Józsit a jól ismert hetvenes évekbeli televíziós sorozatban Szabó Gyula színművész kormányozta Nyírmadocsára, a „rezedaszagú kis faluba”.

Aztán az úthenger sok éven keresztül a kiskőrösi szakgyűjtemény udvarán állt, majd egy pályázati lehetőséget kihasználva Szászi András igazgató mentette meg az enyészettől. A kötelező nyomáspróba-előírásnak megfelelően minden hónapban egy-egy szombaton felfűtik a gépmatuzsálemet és vezetésre invitálják a látogatókat.

A múzeumok éjszakáján is aktív szerepet szánnak a „feltámadt” 16 tonnás úthengernek, tavaly például népes sereget szállított a város utcáin, nem kis feltűnést keltve. A rozsdatemetőtől megmentett gép egy köbméteres kazánja falja a szenet, hogy a szintén egy köbméteres vízkazánban annyi gőz fejlődjön, amennyi meg tudja mozdítani.

Kis szépséghibája, hogy indulás előtt két-három órával már be kell izzítani a kazánt az elegendő gőznyomás érdekében, ami aztán nem csak a haladáshoz szükséges, hanem az éles, messzire elhallatszó sípot is működteti. A füttyszó több kilométeres távolságra jelzi, hogy a robosztus gép sikeresen beindult és Józsi, az úthenger újra robog.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés