Angol lordok asztalánál Nyomtatás E-mail
Írta: Boda Zsuzsa   
2011. június 14. kedd, 10:45

Turán Sándor már több alkalommal is dolgozott Angliában, egy Dorset megyebeli romantikus falu éttermében. Hét hónapos kint lét után nemrégiben érkezett haza és mesélt az legendás angol nyugalomról, a szokásokról és a tradicionális szigetországbeli ételekről.


- Az angolok rendkívül hagyományőrző, egészséges nemzettudattal rendelkező nép - mondja Sándor. – Szinte kizárólag angol termékeket árusító üzletekben vásárolnak, lokálpatrióták. Kiegyensúlyozottan élnek, mindig szakítanak időt a közösségi életre, hogy barátaikkal beüljenek egy pub-ba, és egy hideg sör mellett megbeszéljék a világ dolgait.


Hol dolgoztál?
- Egy vendéglátócentrumot vezettem. Egy 17. századbeli nádtetős házban, két rendezvényterem, két pub, egy négycsillagos étterem, két terasz, sörkert, bár és egy panzió fogadja a vendégeket. Mindezt 18 éve családi vállalkozásban üzemel, a tulajdonosnő 2001-ben elnyerte az „Anglia üzletasszonya” kitüntető címet. Férje a gazdaságot vezeti, ahol mintegy nyolcszáz marhát tenyésztenek, a konyhakertben pedig saját maguk megtermelik az alapanyagokat.

Tartják magukat a hagyományos ételekhez?
- Az angol jólét szimbóluma ma is a kiváló minőségű marha, vagy bárányhús, de rengeteg halat, vadat és zöldséget fogyasztanak. A mi éttermünkben is naponta készítenek beaf steak-et, vagyis egybesült marha, vagy ürücombot. Ehhez a húst különféle zöldfűszerekkel egyben megsütik, így a külső kemény kéreg alatt a belseje rózsaszín, lédús és porhanyós marad. A felszeletelt húst sült főtt krumplival és párolt zöldségekkel kínálják. Nem maradhatnak el mellőle a különféle fűszeres mártások sem.


És a pudingok?
- Az angolok minden desszertet pudingnak hívnak. Az egyik legismertebb a pie, amit hússal, zöldségekkel is készítenek, és az apple pie, vagyis az almás pite az ünnepi asztal elmaradhatatlan édessége.

Mindehhez jöhet az angol sör?
- A sörivásnak nagy hagyománya van a szigetországban. A legkedveltebb a jellegzetes, erős burton, illetve a gingerbeer, vagyis a gyömbérsör. Nem ritka, hogy délben megisznak egy pint sört - még a nők is. Náluk az éghajlat miatt nincsenek borászatok, de szeretik a jó minőségű portugál, a francia és a német vörösborokat is.

Sándor angol lordoknál edződött legendás vendégszeretetét a kiskőrösi strandon lévő Bella Büfében bárki megtapasztalhatja.

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés