Pulit küldenek a Holdra Nyomtatás E-mail
Írta: Boda Zsuzsa   
2011. június 02. csütörtök, 12:09

Már nincs messze az idő, amikor magyar puli landol majd a Holdon. Igaz, nem élő ebről van szó, hanem egy Puli nevű űrjárműről.


Orgel Csilla, az ELTE egyetemistája a Puli Space Technogies csapat tagjaként részt vesz egy fiatal szakembereknek meghirdetett nemzetközi űrkutatási versenyen. Csilla nemrégiben a Magyar Csillagászati Egyesület Kiskun Csoportjának meghívására városunkban járt és az érdeklődőknek mesélt küldetéséről, valamint a Hold mesés világáról.

- A Puli-team harminc lelkes, fiatal tudósból, szakemberből és egyetemistából áll. Feladatunk, hogy űrjárművet küldjünk legkésőbb 2015 végéig a Holdra, amely képes legalább ötszáz métert megtenni, különböző feladatokat elvégezni és mindezt videofelvétellel is tudjuk igazolni - mesélte Csilla. - A versenyben 16 ország 28 csapata vesz részt. Az a csapat nyeri meg a fődíjat, amelynek űrjárműve először ér a Holdra. A kutatómunka befejezése után jöhet a prototípus tesztelése és három év múlva útjára indulhat a Holdjáró magyar Puli-szonda.

- Középiskolás koromban már céltudatosan planetológusnak készültem. Egyértelmű volt számomra, hogy az ELTE földtudományok szakára jelentkezem, majd geológiára szakosodtam.

Melyik terület érdekel a legjobban?
- Figyelemmel kísérem a Mars és a Hold-kutatásokat, nagyon érdekel a jeges holdak, az exobolygók és a földönkívüli intelligencia kutatási területe, valamint az ember világűrbeli küldetése és az űrhajózás. Több csillagászattal foglalkozó társaságnak is tagja vagyok, és mindemellett rendszeresen publikálok, előadásokat is tartok.

Van élet a Földön kívül?
- A Naprendszeren belül biztosak vagyunk abban, hogy nem él intelligens élőlény rajtunk kívül, de baktériumok előfordulhatnak, ám ezt sem bizonyította senki. A jövőben a Mars felszínén végeznek majd erre vonatkozó kutatásokat a szakemberek. A világegyetem hatalmas, keveset tudunk róla, van még bőven felfedeznivaló.

A Puli Hold-misszióját Ön is támogathatja. Kisebb felajánlással a Kis Lépés Klub, komolyabb felajánlással pedig a Puli Indítóállás közösség tagjaként. Bővebb információ: www.pulispace.com

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés