A szajori iskolára emlékeztek Nyomtatás E-mail
Írta: Noszlopy Nagy Miklós   
2010. december 02. csütörtök, 09:35

Nagy álmom teljesült a mai nappal. Azzal, hogy sikerült összehozni a szajori iskolában végzett diákokat – mondta meghatottan az izsáki Zomboriné Németh Erzsébet a szajori iskolások első találkozóján.


Az országosan is példaértékű „iskolatalálkozó” ötlete az izsáki nyugdíjas klubban született. Ahol időről-időre felvetődött: vajon mi történt egyik-másik diáktársukkal, hová került, mi lett belőle? Addig-addig emlegették az iskolaéveket, amíg összeállt az egykori szajori tanyasi iskolában végzettekből egy nagyszerű kis szervező csapat.


A már említett Zomboriné Németh Erzsébet, a húga, Csomorné Németh Eta, valamint Martonné Terecskei Irén, Beckné Kovács Katalin, Mezeiné Lantos Juliska, és Szabóné Németh Mária. Ők – és persze a nyugdíjas klub tagjai – azután megmozgatták „a hegyeket”. Időt, pénzt, fáradtságot nem kímélve nyomoztak a címek után, telefonálgattak, végül napokon keresztül hordták a meghívókat. Sikerült az izsák melletti Szajor-dűlő egykori tanyasi iskolájában végzettek, és még élők közül 154 diáktársukat megtalálniuk.

Az első iskolatalálkozóra az ország minden részéből érkeztek az egykori diákok. Legmesszebbről Mosonmagyaróvárról, Győrből, Debrecenből jöttek a diáktársak: oda vetette őket Izsákról az élet.


Az egykori iskola négy tanítónője


A megható ünnepségen azután Zomboriné Németh Erzsébet emlékezett:
- Szerettük volna felidézni a gyermekkorunkat, a szajori tanyasi éveket. Hiszen van olyan, akivel 50 éve nem találkoztunk -mondta Erzsébet. Majd felidézte, amikor kis köteg gyújtósokat vittek magukkal az iskolába, hogy ne fázzanak. Hidegben, szélben, nagy hóban a dűlőutakon úgy mentek a gyerekek az 50-es, hatvanas években az iskolába, hogy valamelyik szülő taposta ki előttük az utat. Mégis boldogok voltak: színjátszó csoportokba jártak, lámpafénynél tanultak, rengeteg könyvet elolvastak.

Az 1968-ban bezárt tanyasi iskola egyik tanára, az 50-es évek végén, a 60-as évek elején ott tanító Dr. Szász Árpádné Magyar Edit is meghatottan emlékezett:
- Boldog vagyok, hogy most köztetek lehetek – mondta a tanárnő, akibe minden kisiskolás fiú szerelmes volt akkoriban. A szajori iskolában eltöltött négy év volt a tanulóévem.

A diákokon kívül ott volt az iskolatalálkozón - Dr. Szász Árpádné Magyar Edit mellett – három másik tanítónő is. Kormos Jánosné Erika, Kuti Jánosné Terike, és Hinterstein Ferencné Csősz Aranka. A hivatalos ünnepség végén azután előkerültek az egykori fényképek, sőt még a régi dolgozat füzetek is.

Könnyes szemmel lapozgatták a szajori diákok a régi fogalmazásokat. Felidézve egykori fiatalságukat, amiről valamennyien azt mondták: nagyon nehéz volt a tanyasoron, mégis gyönyörű diákévekre emlékeznek…

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés