Segély Kiskőrösről Devecserre Nyomtatás E-mail
Írta: Boda Zsuzsa   
2010. november 05. péntek, 15:09

A Protokon Kft. autóját színültig töltötték az adományozók a vörösiszap katasztrófa károsultjainak megsegítésére, amely nemcsak a szállítmányozó autót biztosító cég által felajánlott védőfelszereléseket, maszkokat, védőruhákat, szemüvegeket vitte, hanem a helyi lakosok és cégek, valamint a speciális iskola felajánlásait is.

Az együtt érző civil adományozókon kívül az SzV Ipari és Kereskedelmi Bt. védőszemüvegeket, Tapolcsányi István műanyag vödröket, Gulyás Kamilla söprűket, a Sipi-Ker Kereskedelmi Bt. vaslapátokat, a Bio Dessan Kft. fertőtlenítőszereket ajánlott fel a rászorulóknak, az iskolások többek között a lúgot semlegesítő ecetet, tartós élelmiszereket gyűjtöttek.

A kiskőrösi gyorssegélyt szállító autót Szentendrei Sándor vezette és Sutus Etelka, a Vöröskereszt regionális titkára kísérte és adta át a devecserieknek.

Félelmetes és egyben hátborzongató, amit a helyszínen láttunk, hallottunk – mondta Sutus Etelka. Hetekkel az ajkai timföldgyár zagytározójának gátszakadása után is földönkívüli látvány fogadja már Devecser határában az érkezőket. A fák törzsén és a házak falain embermagasságban kitörölhetetlen nyomokat hagyott a mindent magával sodró iszaptenger, amely azóta is roncsolja a környezetet.

Még mindig több százan váltva egymást dolgoznak a pusztítás utáni helyreállítási munkálatokban, igyekeznek eltávolítani a maró anyagot, amely nemcsak az épületekbe tört be, hanem elárasztotta a település környékét, a termőföldeket is.

Sokan elveszítették mindazt, amiért több éven, évtizeden keresztül dolgoztak, az udvarokon ott állnak a tönkrement bútorok, használati tárgyak, háztartási gépek, hatalmas a kár, de hálát mondanak a lakosok, hogy legalább az életük megmenekült. Még itthon is az orromban érzem azt a különös, a tömény lúg maró szagát, ami ott volt a levegőben és kaparja a torkom.

Tapolcsányi István
Az első felhívásra eldöntöttük, hogy segítünk a szerencsétlenség után a károsultaknak és bekapcsolódunk az országos adománygyűjtésbe. Láttuk a televízióban a felvételeket, amelyek kimondhatatlan módon megrendítettek minket. Mélyen együtt érzünk az ott élőkkel.  250 műanyag vödröt ajánlottunk fel, mert azt mondták, arra is nagy szükségük van.

Mindemellett pénzt is fizettünk az adománygyűjtő számlaszámra és a telefonos segélyvonal hívási lehetőségét is kihasználtuk. Nálunk az egész család szívügyének tekintette az adakozást, kereső gyermekeink is adtak támogatást. Nem ez az első eset, hogy megérint minket egy katasztrófa után a nehéz helyzetbe került emberek sorsa, az árvízkárosultak számára is a tőlünk telhető módon igyekeztünk és a jövőben is igyekszünk segítséget nyújtani.

Kurucz András - Protokon Kft.
Nem az a fontos, hogy ki adja az adományt és mennyit, hanem az, hogy tegyünk valamit ezekért az emberekért, akiknek a jelenlegi nehéz gazdasági helyzet mellett még a katasztrófával is szembe kellett nézniük. Sokan elvesztették mindenüket, talán még mindig nem tudták felfogni egészen, hogy mi történt velük.

Csodálom kitartásukat és erejüket, hogy nem adták fel és nap, mint nap küzdenek a helyreállításban. A Vöröskereszt helyi titkára Sutus Eta koordinálásával megtudtam, hogy leginkább mire van szükségük a mentési munkában résztvevőknek, így 43 ember számára küldtem a világon ma létező legjobb védőfelszerelést- ruhákat, kesztyűket, maszkokat. Minden tiszteletem ezeknek az embereknek, akik végigélték és elszenvedik ezt a katasztrófát, mi pedig igyekszünk, amennyire tudunk, segíteni nekik.

Radicsné Szerencsés Terézia a speciális iskola igazgatója
9. osztályos tanulóink a globalizációs projektünk keretén belül feladatuknak tekintik, hogy keressék, kutassák, mit és hogyan tehetnének környezetünk megóvásáért. A kutatómunka során jött a hír a vörösiszap katasztrófáról, a gyerekek rögtön elhatározták, hogy segítséget nyújtanak a károsultaknak.

Összedugták a fejüket, hogy kitalálják, mi az, amiben ők is tudnának segíteni és így jött az ötlet, hogy gyűjtést szerveznek az iskolában. Plakátokat készítettek és megkeresték a diákokat, pedagógusokat, valamint a szülőket is. Több héten keresztül folyt a gyűjtés, felvették a kapcsolatot Sutus Etával, aki elmondta, hogy mire van szükség.  Ezzel még nem ért céget a munka, mivel ÖKO iskola vagyunk, most azon dolgoznak, hogy kidolgozzák, mit tehetnek az emberek annak érdekében, hogy elkerüljék a hasonló katasztrófákat.

Joggal tehetjük fel a kérdést: Hány ilyen jellegű katasztrófának kell bekövetkeznie ahhoz, hogy a felelősséggel felruházott emberek megtanulják: egy földünk van és egy életünk. Mi itt többszáz kilométer távolságból nem tehetünk mást, mint a tőlünk telhető módon segítséget nyújtunk a bajbajutottaknak. De vajon nyugodtan hajthatjuk éjszaka a párnára a fejünket?

Ha zagytározó nem is, milyen legális, vagy illegális veszélyes hulladéktárolók találhatók térségünkben. Kérdésünkre Szatmári Imre mk.pv alezredes, a Bács-Kiskun Megyei katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-tanácsosa válaszolt.

Amennyiben a térségünk kifejezés alatt a megyét értjük, akkor kijelenthetjük, hogy ilyen, vagy ehhez hasonló veszélyesanyag-hulladék tároló nincs nálunk. Mindemellett több vállalatnál tárolnak olyan anyagot, amely jellemzői és mennyisége alapján a SEVESO-II irányelv hatálya alá tartozik.

Ezek az anyagok a kőolaj, a földgáz (Kiskunhalas, Lakitelek, Szank, Zsana) és a műtrágya (pl. Solt). Továbbá néhány - jellemzően hús- és tejfeldolgozó - üzemben tartanak nagyobb mennyiségben ammóniát (zárt rendszerben, a technológia részeként), vízműveknél klórgázt (víztisztításhoz), és mezőgazdasági lerakatokban növényvédőszert. Ezeknél a tárolás, a gyártás, a felhasználás és a szállítás kidolgozott szabályok és mechanizmus mellett történik, amelynek ellenőrzését rendszeresen végrehajtjuk.

Mint azt az alezredes még elmondta, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományából Devecserre vezényelték a Veszélyhelyzeti Felderítő Csoport három tagját, hogy segítsék az elhárító tevékenységet, Kolontáron és Devecseren is részt vesznek a kárelhárítási feladatok koordinálására, irányításában, valamint a Kormányzati Koordinációs Bizottság Operatív Törzsében is teljesítenek szolgálatot.

A megyei hivatásos önkormányzati tűzoltóságok közül a bajaiak és a kiskunfélegyháziak, az önkéntes tűzoltóságoktól Bácsalmás, Jánoshalma, Kecel és Soltvadkert tűzoltói vettek részt eddig a helyreállítási munkálatokban.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés