„Újrarajzolják” a város arculatát. Nyomtatás E-mail
Írta: Tóth Tímea   
2010. november 02. kedd, 09:55

Miután Domonyi László letette polgármesteri esküjét, az első testületi ülésen ismertette azt a programot, amely meghatározza a következő négy esztendő fejlesztéseinek fő irányait Kiskőrösön.

- A kormány akaratából 12 főre szűkült képviselőtestület gyakorlatilag megegyezik az elmúlt négy év testületével. Ez lehetőséget ad arra, hogy folytassuk az elmúlt négy évben felvett irányt – hangsúlyozta a polgármester, majd hozzátette: a fő cél továbbra is a város pénzügyi és költségvetési stabilitásának megtartása.

Domonyi László utalt arra, hogy nagyon szigorú gazdálkodásra kell készülni. Annál is inkább, mert az ország és az önkormányzatok nehéz időszak előtt állnak, ami jelentős anyagi természetű kihívást tartogat. Komoly segítségnek, stabil kiindulási alapnak tartja ebben a munkában az elmúlt ciklusban megteremtett pénzügyi stabilitást.
A következő négy évben a képviselőtestületre és a polgármesteri hivatalra váró feladatok között a legnagyobb kihívások közé sorolta a polgármester a közszféra változásai kapcsán a kormányzat akaratának, törekvéseinek teljesítését, és az ezzel járó átalakítások kivitelezését.

- Amit a közigazgatás és az intézményrendszer tervezett átszervezéséről hallunk, az számos ponton érint bennünket is, így minden bizonnyal komoly feladatokat ró majd képviselőtársaimra és a város vezetésére. Ennek az átalakulásnak a törvényben meghatározott, pontos kivitelezését a lehető leggyorsabban és legprecízebben kell majd végrehajtani – nyomatékosította az újraválasztott polgármester.

A városban futó projektek - Domonyi László szerint - a következő néhány évben „újrarajzolják” a város arculatát. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszak nyertes pályázatai kapcsán megújult a Petőfi Sándor Általános Iskola, jelenleg is folyik a bölcsőde felújítása, az útfelújítási projekt kapcsán mintegy 250 millió forint ráfordítással gyakorlatilag előkészítik Kiskőrös egyik legnagyobb ívű tervét, a városközpont átalakítását.

Ezzel párhuzamosan megújul, korszerűbbé és gazdaságosabban fenntarthatóvá válik a művelődési ház. Komoly munka folyik a szennyvíz pályázat elnyeréséért, aminek tétje a város teljes lefedettsége, és a már meglévő szennyvíztisztító kapacitásának teljes körű kihasználása. E feladat részleteire kitérve Domonyi László beszélt arról, hogy az idén leesett, az átlagosnál négy-ötször több csapadék Kiskőrösön és környékén is rámutatott arra, hogy a szennyvíz ellátás rendezetlensége súlyosbítja a talajvíz által okozott gondokat.

Jelentős változást hoz a kiskőrösiek életében az új szakorvosi rendelő kialakítására elnyert 441 millió forint, ami önerővel együtt csaknem 500 millió forintos beruházást tesz lehetővé. A rendelő építése az ügyeleti ellátás jelenlegi helyén, a Kossuth Lajos utca 6. szám alatt hamarosan megkezdődik. Az eredmény a mai kornak megfelelő szakorvosi ellátó lesz, amely 1500 négyzetméteren, teljesen új műszerezettséggel várja majd a térség betegeit.

Az előző városvezetés eredményeit fémjelző projektek mellett a polgármester kitért azokra a jövőre vonatkozó elképzelésekre is, amelyek előkészítés alatt állnak. Az utóbbi hónapok történéseinek fényében hangsúlyosan jelent meg az igény a város belvízelvezető rendszerének megoldására. Ennek érdekében a városvezetés megkezdte a tárgyalásokat vízügyi szakemberekkel, és az előzetes felmérések alapján három ütemben megvalósítható lenne a város belvíz elvezetésének megoldása.

Amennyiben a következő évi költségvetési terhére elkészülhet a belvízelvezető hálózat teve, úgy az alapját adhatná egy pályázatnak. Természetesen a végeredményt alapvetően befolyásolja, hogy milyen pályázatokat írnak ki, azonban az elmúlt év a döntéshozók figyelmét is felhívta arra, hogy a belvízkérdéssel foglalkozni kell.

A polgármester szerint a pályázatok folyamatos figyelésének fókuszában kell állnia az energetikai pályázatoknak is. Így érhető el, hogy az intézmények belátható időn belül a legoptimálisabban működjenek energetikailag. Ennek érdekében korszerűsíteni szükséges a fűtést, az elektronikus világítórendszereket, valamint a hőszigeteléseket. Így biztosítható, hogy az intézmények fenntartása távlatokban a lehető legkisebb költséggel, a leggazdaságosabban történjen Kiskőrösön.

A ciklus kiemelt feladatai közé sorolta a polgármester a fedett piaccsarnok megépítését, az utak és járdák folyamatos állagjavítását, a földutak lekövezését, az uniós szabványoknak megfelelő játszóterek kialakítását, továbbá újabb kerékpárutak építését is.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés