Get Adobe Flash player
Táncolt az egész falu Bócsán Nyomtatás E-mail
Írta: Vargáné Nagy Melinda   
2010. október 29. péntek, 09:52

Mindig tudott példát mutatni a környékbeli településeknek az utóbbi években Bócsa. Fejlesztésekben, kulturális rendezvényekben, most pedig hagyományápolásban alkottak rendkívülit. Jubileumi, tízedik szüreti fesztiváljukon közel kétezer ember mulatott a bócsai utcákon.


Végeláthatatlan sorokban álltak a lovasok, a kocsisok, és felsorakozott mögéjük a régi korokat idéző csettegőktől a modern traktorokig minden jármű, ami a mezőgazdasági élet kelléke a határban. A tízedik születésnapját ünneplő Nyugdíjas Zenekar, élén Balázs Feri bácsival húzta a nótát, a Nefelejcs Asszonykórus pedig teli torokból dalolta: Sárgul már a kukoricaszár… A torockói rézfúvósok pedig besegítettek az alkalmi utcazenészeknek, hogy mindenkihez eljusson a talp alá való.


A gyülekezőnél Szőke-Tóth Mihály polgármester hatalmas ajándékcsomaggal köszönte meg Kőhegyi Gáborné Erzsikének azt, hogy tíz évvel ezelőtt lelkes szervező munkájával megalapozta ennek a csodálatos hagyománynak az újjáélesztését. Oklevelet és egy-egy szál rózsát kaptak a Nefelejcs Asszonykórus tagjai és egy-egy üveg bort a Nyugdíjas Zenekar zenészei is. Majd mindenki járműre szállt, és elindult az ünneplő sereg.


S hogy a hosszú menetelésben senki ne szomjazzon és éhezzen, a bócsai lakosok gondoskodtak róla. Olyan terülj-terülj asztal várta a fogatosokat, lovasokat minden megállóhelyen, hogy csak ámult az ember! Rétestől a mindenféle kalácsig, töltött káposztától a rántott csirkecombig, szendvicsekből ezer féle, édes és sós sütikből megannyi, és még akkor a nedűkről nem is esett szó!

Kaskantyúról Recska Tibor, feleségével és nagylányával évek óta eljár a környék összes szüreti felvonulására, természetesen lóháton. Elmondta, lovas társai nevében is gratulál a fesztivál évenkénti magas színvonalú megszervezéséhez, mert Bócsa minden évben kitett magáért.


Nemcsak tiszteletet, szeretetet kapnak, de annyi finomságot esznek, isznak, hogy az biztos: jövőre is jönnek! S ahogy a mulatozó tömegen végignéztem, úgy tűnt, nem egyedül vannak ezzel az érzéssel. Több százan ropták a csárdást egy-egy megállóhelyen, pillanatok alatt táncparketté vált a flaszter. Idősek, fiatalok kézről kézre adták a polgármestert, akit a hétvégén szavaztak meg a falu első emberének.

Szőke-Tóth Mihály kiemelte, a bócsai nép lelkes összefogása, vendégszeretete, a Szülői Munkaközösség tagjainak áldozatos szervező munkája az elmúlt tíz év során példaértékű rendezvényt teremtett Bócsán.

További képek a cikk galériájában >> (Táncolt az egész falu Bócsán)

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés