Kaskantyúi Szüret-elő és Falunap Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2010. október 07. csütörtök, 09:40

Kaskantyún még az eső sem tudta szétverni az augusztus végi Szüret-elő és Falunapot. Lázas készülődés előzte meg ugyanis a hagyományos programot.


A Kukucska család vendégeként Vuity Tvrtko és egykori válogatottban játszó kosaras felesége
valamint Maros Gábor is visszajáró vendége a kaskantyúi rendezvénynek

A falu apraja-nagyja hetek óta sürgött-forgott, hogy a közel ezer fős vendégsereget színes programokkal, tiszta portákkal, hatalmas lovas felvonulással kápráztassa el. No és nem maradhatott el a gasztronómiai fellegvár sem: amerre csak nézett az ember, mindenütt bográcsot forgattak, rotyogott a birka, kecske, kakas vagy éppen pacalpörkölt. A zsűri pedig szakavatott módszerrel mustrálta a sok-sok finomságot.

A pörköltfőző versenyt idén Dobi Mihály és Turú Gyula nyerte holtversenyben, míg a harmadik díjat a két Takács fivér, György és János kapták. Közben az asszonyok süteménysütésben szálltak ringbe egymással. A számtalan nevezés között alig tudtak választani, annyi finomság érkezett a megmérettetésre.

Végül az első díjat Subáné Supka Zsuzsanna Madártej szelete aratta le. Második lett Kurucz Pálné Hólabdája, még a harmadik helyezést Míg Zoltánné nyerte el 3Bit szeletével. Brada Györgyné süteménye különdíjat kapott.
A hagyományoknak megfelelően az idén is megrendezték az Asztaldíszítő versenyt.

Tavaly az esküvő témában kellett ünnepi terítékkel előrukkolni, az idén pedig keresztelő témában jeleskedtek a hölgyek. A szigorú zsűri az első helyezést az iskola dolgozóinak adta. Közönségdíjas jutalmát idén is megvédte Katzenbach Klaudia pink színű asztaldíszítésével.

A Tiszta udvar, rendes ház kitüntető cím hagyományaként Kaskantyún szokás, hogy az év egy napján porta-mustrát végeznek. Ahol a leggondozottabb, legesztétikusabb kerteket díjazzák. Idén helyezést nem adtak ki, viszont három ház tulajdonosai -  László József, Szász Tibor és Vizi Attila - elismerésben részesültek.

S bár az eső lába igencsak lógott, senkit sem tántorított el, hogy ne pattanjon nyeregbe vagy kocsikra, hogy a falut megkerülő felvonulás részese legyen. A táncosok egy-egy útkereszteződésben a népi hagyományok kiváló ápolásáról tettek tanúbizonyságot, csakúgy, mint Turú Gyuláné Iluska óvodás és kisiskolás növendékei a szabadtéri színpadon. Ez utóbbi ünnepélyes átadása is ezen a napon történt.

Ujházi Zsolt polgármester elmondta: a színpad megépítéséhez a faanyagot Sári József és családja ajánlotta fel a Komédiás Kompánia részére. Az ünnepi műsoron helyi dalosok mellett a falu barátja, Maros Gábor szórakoztatta a közönséget, majd a Dupla Kávé élő koncertjére mulatott a község.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés